Danas je Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, u okviru višednevne posjete Zenici, boravio u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona gdje se susreo sa Fikretom Plevljakom, premijerom, Miralemom Galijaševićem, predsjedavajućim Skupštine i ministrima u Vladi Kantona.

U srdačnom razgovoru dvojica državnika razmijenili su mišljenja o aktuelnoj političkoj, privrednoj i ekonomskoj situaciji u regionu, a potom su razgovarali o mogućnostima proširenja postojeće privredne i ekonomske saradnje između Zeničko-dobojskog kantona i regija iz Hrvatske.

Tom prilikom, Stjepan Mesić istakao je da su Bosna i Hercegovina i Hrvatska već toliko tržišno povezane da, u biti, predstavljaju jedan ekonomski prostor te da ovako dobru saradnju treba širiti i na ostale zemlje regiona. On je kazao kako mnoge evropske zemlje ovaj region tretiraju kao zajedničko polje ekonomskog povezivanja te u tom smislu treba učiniti više da se organizuju zajednički nastupi sa ponudom za nove poslovne odnose prema tim zemljama.

Premijer Plevljak zahvalio je, prije svega, na svemu što je bivši predsjednik Mesić učinio za Bosnu i Hercegovinu, kao i na želji gospodina Mesića da i dalje pomaže razvoj naše države, povezivanjem naših zemalja na privrednoj i ekonomskoj osnovi. Premijer je iznio i konkretne projekte na kojima bi se moglo već ove godine početi sarađivati, a tiču se izgradnje putne infrastrukture i drugim projektima u više općina Zeničko-dobojskog kantona.

Inače, u pratnji gospodina Mesića bio je i Zulfo Robović, član Gospodarske komore Republike Hrvatske pa je tokom susreta sa premijerom i članovima Vlade našeg Kantona dogovoreno da se već tokom narednih mjeseci organizira dolazak istaknutih hrvatskih privrednika u Zeničko-dobojski kanton i time iniciraju novi poslovni aranžmani i privredna suradnja firmi koje imaju kompatibilne djelatnosti.

(0 glasova)