Potpredsjednik Udruženja poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona Sedin Biogradlija izjavio je za Fenu da je stanje u poljoprivredi u tom kantonu alarmantno zbog izostanka poticaja i s kantonalnog i s federalnog nivoa, duže od godinu dana.

On je istakao da je riječ o poticajima za strateški važne poljoprivredne grane, odnosno poticajima za tov i junice, budući da su u 2013. isplaćeni samo poticaji za mlijeko, i to samo za prva dva kvartala.

- Želimo da skrenemo pažnju da je stanje postalo neizdrživo a nadležni nemaju sluha za ove probleme i njihova deklarativna opredjeljenja nama samo produžuju agoniju – rekao je Biogradlija.

Dodao je da je u toku izrada programa poticaja za 2014. i da se boje da će biti postavljeni takvi kriteriji da će bitne proizvodnje biti isključene, te da pravi poljoprivrednici neće moći ostvariti poticaje već samo “podobni”.

- Mi stvaramo novu vrijednost i od jedne KM pravimo četiri do pet, a kada poticaji zakasne godinu dana oni gube smisao – pojasnio je Biogradlija.

Naglasio je da će, ako upozorenja budu ignorirana, poduzeti druge mjere kao što su protesti i blokade institucija i komunikacija kako riješili svoje probleme.

(0 glasova)
Označeno