Vlada Zeničko-dobojskog kantona je u nedjelju (09. 02. 2014.) sa početkom u 20 sati održala vanrednu sjednicu na kojoj je analizirana situacija nakon nemira koji su se desili u petak, pred zgradom RMK Prometa.

Materijalna šteta nastala prilikom kamenovanja zgrade je velika, ali je nevažna u odnosu na oko stotinu povrijeđenih osoba među kojima je bio i veliki broj mladih ljudi, ali i policajaca koji su čuvali zgradu u kojoj su sve vrijeme protesta bili članovi Vlade koji su objekat napustili tek nakon odlaska demonstranata.

Vlada je na vanrednom zasijedanju zaključila da su u protestima iskazani realni zahtjevi građana koji su, nažalost, umjesto dijalogom, zbog djelovanja grupe lica, pretvoreni u fizički napad koji niko nije želio.

Demonstrantima je na izričit zahtjev data ostavka članova Vlade i oni će ostati pri datoj riječi. Naravno, ovaj čin biće proveden kroz institucije sistema dijalogom i prema postojećim zakonskim propisima.

Danas, u ponedjeljak će biti održana sjednica Kolegija Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na kojoj bi trebalo utvrditi način i dinamiku provođenja zahtjeva demonstranata. Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na vanrednoj sjednici donijela zaključak da će narednih dana biti u stalnom zasijedanju.

(0 glasova)
Označeno