U organizaciji Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona u četvrtak, 27. februara 2014. godine u prostorijama OŠ „Begov Han“ održana je javna rasprava u postupku izdavanja okolišne dozvole za izgradnju MHE „Pepelari“ na Pepelarskoj rijeci na području općina Žepče i Zenica.

Javnoj raspravi su, pored voditelja Seada Čizmića pomoćnika ministra za zaštitu okoliša ZDK i prof. dr. Šefketa Goletića s Mašinskog fakulteta Zenica, prisustvovali i brojni mještani Begov Hana i Pepelara.

Svrha ove javne rasprave, prema Čizmićevim riječima je upoznavanje javnosti s budućim radovima oko MHE „Pepelari“. Idejno rješenje i sam projekat ove mini hidroelektrane prisutnim je predstavio prof. dr. Šefket Goletić koji je naglasio da male hidroelektrane rade na veoma jednostavan i ekološki prihvatljiv princip.

„Dio vode iz korita rijeke prikuplja se preko vodozahvata, a zatim cjevovodom vodi do turbine. MHE „Pepelari“ zahvaća područje dvije općine, a samo postrojenje se sastoji iz tri objekta: Vodozahvat-nalazi se ispod naselja Pepelari (općina Zenica) na nadmorskoj visini od 427 metara; Cjevovod-dužine 3.933 metra i; Strojara-smještena iznad vikend naselja Pepelarska rijeka na nadmorskoj visini od 302 metra. U BiH postoji više od 35 mini hidrocentrala i one uopšte nemaju štetan utjecaj na okoliš“, naglasio je prof. Goletić.

Investicija za ovaj projekat kreće se oko dva miliona KM, a povrat s obzirom na relativno malu proizvodnju od 448 kW može se protegnuti i na preko deset godina.

Ispred firme „Emy“ d.o.o., investitor Mirel Jabandžić kazao je da mu u interesu nije kratkoročna zarada, nego dugoročan projekat od kojeg će koristi imati i šira mjesna zajednica.

Također, naglašene su i prednosti koje će lokalna zajednica imati od ovog projekta. U svom susjedstvu će imati proizvođača električne energije, kao i mogućnost zapošljavanja prilikom izgradnje. Proizvođač će svakog mjeseca plaćati naknadu od pet do sedam posto od ukupne proizvodnje, od čega će u budžet Kantona ići 70 posto, a u općinski 30 posto, od čega dio ide i u mjesnu zajednicu.

Budući da su mještani Begov Hana više-manje zadovoljni onime što je rečeno na javnoj raspravi, kazali su da nemaju ništa protiv gradnje mini hidroelektrane ukoliko ista neće ostaviti negativne posljedice na njihovu okolinu i riblji svijet u Pepelarskoj rijeci.

(0 glasova)
Označeno