ZDK

MUP-ZDK: Upozorenje građanima na online igricu

Kako je javnost već informisana, u proteklom periodu na društvenim mrežama se pojavila nova online igrica pod nazivom „Plavi kit”. Radi se o opasnoj igri koja potiče iz Rusije i navodno je povezana sa smrću oko 130 djece i tinejdžera.

Budući da, prema do sada potvrđenim podacima, ova internet igrica predstavlja prijetnju za maloljetnike, upozoravamo javnost na slijedeće:

- Online igrica „Plavi kit” je prvenstveno usmjerena na mlađu populaciju i djecu, kojim se, nakon instaliranja i aktivizacije igrice, postavljaju različiti zadaci. Na samom početku igrice ti zahtjevi su manje opasni, poput traženja gledanja neprimjerenih sadržaja, a kako se igra razvija od djece se zahtjevaju postupci samopovređivanja, najčešće urezivanjem plavog kita na rukama, pa do podstrekavanja na samoubistvo. - Svjesni svih opasnosti koje proizilaze iz navedene igre, kao i svih drugih rizika koji su uzrokovani nekontrolisanim korištenjem društvenih mreža, upozoravamo sve roditelje i staratelje djece i maloljetnika, da vrše stalni nadzor nad istim, naročito kada je u pitanju korištenje Interneta, kako bi se prevenirali takvi slučajevi, te spriječilo nastupanje posljedica usljed aktiviranja ove igrice, kao i drugih vidova nekontrolisanog korištenja društenih mreža, koji za našu djecu mogu imati katastrofalne posljedice. - Pojačan nadzor podrazumjeva i svakodnevno praćenje ponašanja djece, te kontrolu sadržaja koje pregledaju na Internetu. U svakodnevnim komunikacijama i razgovorima roditelji trebaju upozoravati djecu na sve navedene opasnosti i rizike, te im ukazivati da, ukoliko se susretnu sa nekim porukama i sadržajima koji izazivaju strah, to odmah kažu roditeljima ili učiteljima i nastavnicima.

Ukoliko raspolažete bilo kakvim saznanjima i informacijama o navedenom, potrebno je da o tome odmah obavijestite policiju.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje MUP-a ZDK

ocijeni
(0 glasova)
Zepce.Ba - urednik

Tel.: +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

https://www.zepce.ba