Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona uspješno je finaliziralo realizaciju programa poticaja upošljavanja  boračke populacije i kroz ovaj projekat u preduzećima uspjelo uposliti još 46 branilaca. Pripadnici branilačke populacije sami su tražili poslodavce s kojim su zaključili ugovore o radu  na period od dvije godine.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je uspješno pokrenula ovaj program 2016.godine, nastavila s njegovim usvajenjem i u 2017. godini, a 46 korisnika pripadnika branilačke populacije i poslodavaca iz svih općina sa područja kantona potpisalo je ugovore.

Za navedene korisnike i poslodavce Ministarstvo za boračka pitanja ZDK je odvojilo 285.600 KM, i to 7.200 KM po korisniku sa VSS  stručnom spremom i 6.000 KM po korisniku sa VŠS, SSS, NK i KV stručnom spremom.

Vlada ZDK će vrlo brzo  realizirati i drugi projekat  podsticaja samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije Zeničko-dobojskog kantona, a nakon okončanja procedura i ukoliko se ne utroše finansijska sredstva predviđena u budžetu za tu namjenu, ministarstvo će raspisati ponovni javni poziv za realizaciju programa poticaja upošljavanja.

Ministarstvo za boračka pitanja ZDK poziva sve nezaposlene pripadnike boračke populacije, kao i poslodavce, da apliciraju na projekte ovog ministarstva i iskoriste sve prednosti koje pružaju ovi programi.

(enb)    

(0 glasova)
Označeno

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba