Centri civilnih inicijativa (CCI) pozdravljaju donošenje Zakona o platama i naknadama u organima vlasti Zeničko-dobojskog kantona, jednoglasno usvojenog na nastavku 54. sjednice Skupštine ZDK,održanoj 31.01.2018. godine, i to bez prvobitno predloženih odredbi, kojima bi se uvele dodatne privilegije izabranim i imenovanim zvaničnicima u ovom Kantonu. 

Naime, navedeni Zakon usvojen je uz uvažavanje amandmana, kojima se tražilo da iz Prijedloga teksta Zakona budu otklonjene odredbe kojima se uvode dodatne privilegije kao štosu: profesionalizacija poslanika u Skupštini ZDK, uvođenje „Bijelog hljeba“ - pravo na naknadu 12 punih plata nakon prestanka javne funkcije, te naknade za odvojeni život. Na ovaj način poslanici Skupštine ZDK još jednom su pokazali visoku društvenu odgovornost, socijalnu osjetljivost i dosljednost kada su predložene privilegije u pitanju.

Tako je Skupština Zeničko-dobojskog kantona, ostala jedina institucija zakonodavne vlasti, u zemlji, čiji nijedan poslanik/poslanica nisu zaposleni u Skupštini, odnosno profesionalno angažovani iza svoj rad u Skupštini ne primaju platu, izuzev predsjedavajućeg Skupštine od 12.04.2017.godine, što je u skladu sa Poslovnikom i opredjeljenjem Skupštine ZDK.

Podsjetimo da su poslanici Skupštine ZDK, još 2014. godine, podnijeli inicijativu Federalnom parlamentu za ukidanje tzv. „Bijelog hljeba“,a Jasmin Duvnjak, poslanik u Skupštini ZDK i bivši poslanik Parlamenta FBiH (trenutno predsjedavajući Skupštine ZDK) se istog odrekao, nečekajući formalno-pravni razlog za to.  

U tom kontekstu, izražavamo nadu da ovaj pozitivan primjer neće proći u ignorisanju drugih institucija vlasti u zemlji,već da će i oni, vođeni dobrim primjerom institucija Zeničko-dobojskog kantona, uskladiti svoja primanja i privilegije sa opštom situacijom u društvu.  

(CCI)

(1 Glasaj)
Označeno

Autor teksta

Zepce.Ba

Tel.:   +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba