U nedostaku posla i spriječnosti da zbog bolesti i invalidnosti majke napušta kućni prag, Muhidin Karso iz mjesta Ozimice kod Žepča došao je na ideju da egzistenciju porodici pokuša osigurati izradom suvenira.

Limar po struci, u kojoj nikada nije radio, bivši demobilisani borac, započeo je svoju malu kućnu radinost izrađujući drvene kuhinjske kašike. Iako nikada nije pomišljao da će nekadašnje dječije igrarije, rezbarenja drveta, poslužiti kao način osiguranja egzistencije, Karso se upustio u avanturu da svoju ideju realizuje do kraja. Nakon kuhinjskih kašika, kroz čiju izradu je usavršio i stekao rutinu u radu, lepezu suvenira proširio je i na druge oblike i minijaturne predmete sa duborezima. Kako kaže preko prijatelja dolazi do sirovine. Uglavnom koristi drvo javora, kruške, trešnje, šljive... Mihidinove rukotvorine ne sadrže vještačke boje, već prirodnu boju drveta.
- Da mi je neko rekao prije par godina da će ovo biti moja životna preokupacija ne bih mu vjerovao. Ali, majčina bolest i nemogućnost zaposlenja zahtjevala je da sa porodicom ostanem kod kuće. Nešto se mora raditi i ja sam došao na ideju da krenem za izradom suvenira od drveta. Ovo je vrlo zanimljiv posao, koji vas dok radite opušta i idealan je kao vid male kućne radinosti. Radim sve što se može uraditi od drveta. Imam dosta toga što sam već uradio, ali radim i po narudžbi. Ne žalim se, ali bih volio da ova moja ideja zaživi i postane porodični biznis, koji će sutra naslijediti i moja djeca“, kaže Karso, kojem je kako ističe sada prioritet -pronalazak tržišta.
Za svoje proizvode koristi isključivo prirodne materijale i sredstva, pa se pojedini proizvodi mogu koristiti i u domaćinstvu. Planira da uskoro svoju djelatnost i registruje, međutim dosta toga - kako ističe - zavisit će od pronalaska tržišta ili eventualnog poslovnog partnera. Kaže kako bi bio presretan kada bi mu neko ponudio poslovnu saradnju, koja bi kako ističe sigurno donijela korist i njemu i poslovnom partneru.

R.Agić

(0 glasova)

Autor teksta

Urednik

Web stranica: www.dacappo.net