Oduvijek su neobične i nesvakidašnje stvari i pojave zaokupljale pažnju ljudi. Izuzetak nije ni Bosna i Hercegovina koja je u proteklom periodu već zabilježila oko stotinjak misterioznih kugli u svim krajevima zemlje.

Samo u našem susjedstvu, općini Zavidovići do danas je pronađeno oko 50 kamenih kugli koje se nalaze na 11 različitih lokacija. Sve te kugle stoje na raspolaganju turistima na razgledavanje, ali one i dalje skrivaju brojne tajne o svom postanku. Jedna takva kamena kugla iz Ozimice se preselila u Žepče. Ne nekim misterioznim letom, nego dobrom voljom gospodina Ante Tomića koji ju je 1990. godine prilikom pucanja zemljišta, pronašao na svom imanju.

Sastav ove kugle je ispitan na Institutu u Stuttgartu. Rezultati analize su pokazali da se radi o prirodnom kamenu, sa primjesama tri do četiri vrste metala. „Žepačka“ misteriozna kugla je druga po veličini u BiH, a osim naše zemlje, ovakve su kugle svoje mjesto našle i u Kamerunu.

Od danas, park ispred zgrade Općine u Žepču krasi ova kamena kugla, promjera 1,5 metar, težine 6,5 tona. To je njeno privremeno boravište. Uskoro će kugla biti izmještena na travnjak u blizini središnjeg spomen obilježja poginulim braniteljima u centru grada Žepča.

Iz Općine Žepče posebne zahvale upućene su gospodinu Anti Tomiću i njegovoj porodici.

Radio žepče

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba