Ni nakon dvije sedmice berbe proizvođači ne znaju ni akontativne cijene ....

Željezno Polje kod Žepča i okolna sela ovih dana u znaku su berbe maline. Gotovo sva raspoloživa radna snaga angažirana je na plantažama od jutra do mraka. Kako bi se sve na vrijeme obralo i distribuiralo do otkupnih mjesta, za berbu su angažirani i berači iz dugih dijelova žepačke općine.

Prešutni sporazum

Prema prvim procjenama, u prve dvije sedmice sa 400 dunuma zasada ubrano je više od 200 tona malina, što je već u prvoj fazi berbe premašilo prošlogodišnji urod. Kako kaže predsjednik Udruženja malinara i poljoprivrednih proizvođača "Malinar" Suvad Hadžić, trenutno vrijeme ide u prilog proizvođaču jer ima dovoljno kiše kao i sunčanih dana.

Ono što u ovom trenutku brine malinare jeste, kako kaže Hadžić, nepoznanica u vezi s otkupnom cijenom koju otkupljivači još nisu objavili. Međutim, prema nagovještajima, već sada se zna da ona neće biti na nivou prošlogodišnje.

- Proizvođači nisu zadovoljni jer je kvalitet ovogodišnje maline sigurno najbolji do sada. Sve to, i pored dobrog uroda i kvalitetnog proizvoda, pomalo unosi nervozu među malinare te potiče sumnju da su otkupljivači postigli prešutni sporazum o postavljanju niske otkupne cijene. Navodno je trenutna cijena na tržištima susjednih država veoma niska, ali je zbog nevremena i kvalitet njihovog proizvoda dosta lošiji - kaže Hadžić.

Bez zaštite

Njihov proizvod, koji je vrhunskog kvaliteta, smatra Hadžić, nikako se ne bi trebao mjeriti s cijenom susjednih tržišta jer je kvalitet ovogodišnje maline zasigurno najbolji u posljednjih pet godina.

Proizvođači su razočarani što ni nakon dvije sedmice berbe još ne znaju ni akontativne cijene, a prisiljeni su davati proizvod otkupljivačima jer drugog izbora nemaju s obzirom na to da je malina vrlo osjetljiva ukoliko se na vrijeme ne uskladišti.

R.Agić

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba