U subotu, 03. marta 2012. godine, sa početkom u 12,30 u prostorijama Medžlisa islamske zajednice Žepče potpisan je ugovor za izgradnju Alibegove ili Trzanske džamije u Žepču.

Izvođač radova će biti preduzeće Građevinar „Fajić“ Mostar, a vrijednost ugovora iznosi milion KM. Početak radova planiran je u aprilu 2012. godine.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su glavni imam Medžlisa islamske zajednice Žepče, Izet-ef. Efendić, predsjednik Izvršnog odbora MIZ Žepče Armin Beća, predsjednik Građevinskog odbora za izgradnju džamije Mustafa Čaušević, direktor preduzeća "Građevinar Fajić" Mostar Arif Fajić, načelnik Općine Žepče Mato Zovko, predsjedavajući Općinskog vijeća Žepče Muhamed Jusufović, savjetnik u Federalnom ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Nurđehan Šahinović, brojni gosti, te predstavnici medija.

"Ovih dana navršavaju se četiri godine otkako su započete aktivnosti na rekonstrukciji Alibegove ili Trzanske džamije. Išli smo sa inicijativom da se džamija obnovi u autentičnom obliku u kakvom je nekada bila. Pretpostavlja se da ova džamija datira sa početka 17. stoljeća. Prvu devastaciju je imala za vrijeme Eugena Savojskog. 1900. godine imala je temeljnu adaptaciju, a i mi smo ih u novijem vremenu imali nekoliko. Želimo da ona ponovo bude biser osmanske kulture u Žepču. Od 2009. godine Alibegova džamija je pod zaštitom kulturnih spomenika BiH"- rekao je Izet-ef. Efendić.

Po završetku potpisivanja ugovora delegacija je posjetila lokaciju na kojoj će džamija biti izgrađena.

(3 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba