Polaganjem kamena temeljca u ponedjeljak je svečano obilježen početak radova na izgadnji sportske dvorane Osnovne škole „Alija Nametak“ u Begov Hanu kod Žepča. Prve lopate betona u temelje buduće sportske dvorane ugradili su direktor Škole Adil Gačić, te načelnik Općine Žepče Mato Zovko i kantonalna ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Bernadeta Galijašević.

Izgubljeni talenti

Škola od osnivanja i izgradnje, 1979. godine, nema fiskulturnu salu. Učenici su prinuđeni da nastavu tjelesnog odgoja izvode na otvorenom u dvorištu, ukoliko to vremenske prilike dozvoljavaju, ili, pak, u skučenim učionicama.

„Od osnivanja, kroz ovu školu je prošlo više od trideset generacija učenika kojima nije pružena prilika da pokažu za šta su sve talentirani. Možemo samo nagađati koliko je talenata ostalo neotkriveno i koliko bi pojedinačnih životnih priča imalo sasvim drukčiji epilog da smo imali normalne uslove za izvođenje nastave tjelesnog odgoja i razvoj sporta“, kaže Gačić.

Kako je prošle godine na svečanosti Dana škole i obećao načelnik Zovko, prošle godine izrađen je projekt, a u ovogodišnjem Budžetu Općine opredijeljeno 60.000 KM za izgradnju Sportske dvorane sa tribinom od 500 sjedećih mjesta, koja će mnogo značiti za OŠ „Alija Nametak“, ali i širu društvenu zajednicu.

„Dok se omladina u urbanim sredinama rekreira upražnjavajući razne vraste sportova u modernim sportskim halama, mladi u MZ Begov Han su prinuđeni da zakazuju termine u Nemili ili Žepču“, kaže direktor Gačić.

Povodom 91. godišnjice obrazovanja u Begov Hanu i 15. aprila - Dana OŠ Alija Nametak u skučenom prostoru školskog hola održana je priredba kojoj su prisustvovali brojni ugledni gosti, kao što su savjetnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Federacije BiH Nurdžehan Šahinović, ministri u Vladi ZDK Bernadeta Galijašević, Amra Babić, Jusuf Duraković, Samir Selimović i Suad Omerašević, načelnik Mato Zovko i predsjedavajući OV Žepče Muhamed Jusufović, te mnogi drugi prijatelji i partneri Škole.

Na samom početku svečanosti prisutnima se obratio direktor Gačić, koji se zahvalio aktuelnom sazivu Općinskog vijeća na čelu sa načelnikom Zovkom, koji su podržali projekt vrijedan oko 600.000 KM, koji znači temelj razvoja sporta u Begov Hanu.

„Za početnu fazu radova Općina Žepče je izdvojila 60.000 KM, a nastavak, pored pomoći koju očekujemo od kantonalnih i federalnih institucija, zavisit će od angažmana svih nas. Pozivam vas da se u ime naše djece, naše budućnosti, svako na svoj način uključite i date doprinos u realizaciji ovog projekta, za kojeg će vam biti zahvalna buduća pokoljenja“, poručio je direktor Gačić.

(1 Glasaj)