Visoka delegacija predstavnika općina Žepče, Kozarska Dubica, Ljubuški, Kostajnica i Teslić, Saveza općtina i gradova Republike Srpske, kao i predstavnici projektnog tima GIZ-a (Njemačko društvo za tehničku međunarodnu saradnju), posjetili su općinu Inđija u okviru programa studijske posjete.

Domaćini ovog susreta bili su predsjednik opštine Inđija, Petar Filipović, zamjenik predsjednika Milan Bodiroža, direktor Agencije za ekonomski razvoj općtine Inđija, Dragan Janković, i direktor Agencije za IT, GIS i komunikacije opštine Inđija, Mile Bodrožić.

Jusuf Hodžić, koji već tri godine radi na projektu jačanja lokalne samouprave u BiH, zahvalio se na gostoprimstvu i rekao da je općtina Inđija svijetao primer kako jedna mala sredina može biti uspješna.

„Mi smo izabrali vašu opštinu jer mi upravo surađujemo sa malim opštinama. Naš projekat je usmjeren na četiri tematske oblasti: prostorno planiranje, međuopćinska saradnja, višegodišnje budžetsko planiranje i organizacioni razvoj, na čega je ova studijska posjeta posebno fokusirana“, rekao je Jusuf Hodžić, predstavnik projektnog tima GIZ-a.

Posjeta predstavnika općina iz Bosne i Hercegovine imala je za cilj upoznavanje sa modelima unapređenja rada Općinske uprave i lokalne administracije u funkciji privlačenja stranih direktnih investicija. Osim predavanja i predstavljanja modela unapređenja rada, gosti iz BiH posjetili su prijemnu kancelariju SO Inđija i industrijske zone. Cilj studijske posjete mitrovačkoj lokalnoj samoupravi jeste upoznavanje sa primjerima dobre prakse razvoja lokalne samouprave u Republici Srbiji.

Općinu Žepče predstavljali su Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče i Brigita Lovrić, pomoćnica načelnika za graditeljtsvo i prostorno uređenje.

Prema riječima gospođe Janko cilj posjete Inđiji i Sremskoj Mitrovici je da se prenesu njihova pozitivna iskustva u privlačenju investitora, odnosno da se vide drugačiji načini i mehanizmi koji se koriste u komunikaciji sa investiorima. Posebne zahvale gđa. Janko je uputila osoblju projekta „Jačanja lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini" koji finansira Njemačko društvo za tehničku saradnju (GIZ), i čijom je saradnjom općina Žepče izuzetno zadovoljna.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Tel.:   +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba