U Žepču je održan pripremni roditeljski sastanak sa roditeljima čija će djeca učestvovati u projektu „Mala-škola-uvođenje predškolskog odgoja i obrazovanja u ruralnim područjima općine Žepče“ uz podršku UNICEF-a.

Žepče je jedna od 12 općina-opština odabranih kroz javni poziv općinama za projekte povećanja obuhvata djece predškolskim odgojem i obrazovanjem sa posebnim fokusom na djecu koja ranije nisu imala ovakvu priliku.

Cilj roditeljskog sastanka u Žepču bio je da se roditelji djece koja će biti obuhvaćena kroz projekat upoznaju sa njegovim sadržajem i svim potrebnim detaljima. Projekat uz UNICEF sa 22 odsto sufinansira i Općina Žepće, obuhvata 75 djece i realiziraće se na tri lokacije: Bistrica, Lupoglav i Ravne i obuhvatiće mjesta iz tih i okolnih naselja. Sastanku je prisustvovao i načelnik Općine Žepče Mato Zovko koji je roditelje pozvao da se odazovu projektu, zahvalio se UNICEF-u na podršci te roditelje podsjetio i na zakonsku obavezu prema kojoj svako dijete prije polaska u školu treba pohađati najmanje 150 sati predškolskog odgoja, a što općine u mnogim slučajevima bez podrške nisu same u stanju finansirati.

„Glavni cilj projekta je da povećamo obuhvat djece predškolskim odgojem i obrazovanjem koji je na našoj općini tek 10 odsto, pripremiti djecu za polazak u prvi razred osnovne škole, i poticati saradnju roditelja i odgojnih ustanova. Želja nam je da kroz ovaj i nadamo se ubuduće slične projekte uključimo bar do 30 odsto djece. Dok su u gradu mogućnosti veće, mnoge stvari su dostupnije, ne smijemo zaboraviti ni djecu iz ruralnih područja i zato ćemo kroz ovaj projekat s mobilnim timovima i putujućom bibilotekom doći do svih njih“, kazala je predstavljajući projekat Branka Janko, koordinatorica projekta i direktorica Razvojne agencije Žepče koja prijekat implementira.

„Kroz projekat će biti opremljene učionice u ova tri mjesta i u njima će djeca imati didaktički materijal i sve što im je potrebno, tako da nećete imati dodatna izdvajanja, a dobro je što će nakon projekta ostati pokretna biblioteka djeci na korištenje. Sve što djeca budu radila u kreativnim radionicama i kroz druge aktivnosti imaćete priliku vidjeti na kraju projekta na završnoj izložbi dječijih radovate završnoj svečanosti koju će djeca prirediti“, kazala je Edita Vuković-Antolović, voditeljica mobilnog stručnog tima koji čine odgajatelji i pedagozi osnovnih škola u Žepču i Dječijeg vrtića „Don Ivica Čondrić“. Roditelji su se zanimali da li će djeca koja žive u mjestima udaljenih i od isturenih punktova imati prevoz, na šta im je pojašnjeno da će biti organiziran prevoz, te dodano kako će djeca u toku radionice imati i užinu te da roditelji neće imati nikakvih dodatnih troškova.

„Naravno da ćemo učestvovati u ovome, jer je nešto poput ovog projekta odavno potrebno. Moj Dragan nije imao priliku pohađati predškolski odgoj i obrazovanje, sretna sam što će to sada biti u prilici i očekujem uspjeh“, kaže Vedrana Mihajlović iz Bistrice koja je prisustvovala sastanku.

„Svaka čast na ovome, podržavam! Imam sina Josipa kojem su četiri i pol godine, očekujem da će se tu družiti s djecom, pripremiti se za školu i da će mu biti dobro“, kaže Danijel Dragičević iz Milešića.

Na UNICEF-ov javni poziv objavljen sredinom godine javilo se 65 općina a u procesu selekcije učestovali su predstavnici svih nadležnih ministarstava sa svih nivoa vlasti u BiH. Pored Žepčapodržanisu projekti iz Bijeljine, Tuzle, Laktaša, Cazina, Viteza, Teslića, Višegrada, Zavidovića, Gradačca, Vukosavlja i Jajca koje UNICEF podržava s ukupno 520.000 KM.

(0 glasova)
Označeno