U okviru projekta "Obnova stambenih objekata za povratnike na područje Zeničko-dobojskog kantona i raseljene osobe čije je prijeratno prebivalište bilo na području Zeničko-dobojskog kantona 2012.", koji finansira Vlada ZDK, u Žepču su u petak, 19.aprila 2013. godine svečano uručeni ključevi obnovljenih stambenih objekata za četiri korisnika Mehmeda Odića, Admira Džinića, Nezira Bečića i Ranka Tubića.

Ukupna vrijednost projekta je 270.000 KM, a vrijednost izrade projektne dokumentacije, izgradnje i nadzora na građenju za navedena četiri stambena objekta je 72.037 KM. Izvođač radova je poduzeće „Prograd“ Žepče.

Svečanosti uručenja ključeva sretnim povratnicima prisustvovali su i ministar za rad, socijalnu politiku i raseljena lica ZDK Ivica Ćurić, Općinski načelnik Mato Zovko sa pomoćnicima, kao i predstavnici Vlade ZDK, te mediji.

Projektom je obuhvaćena izgradnja ili rekonstrukcija prijeratnih stambenih objekata po modelu "ključ u ruke". Projektna dokumentacija se radi prema Priručniku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH o minimumu stambenih uvjeta kojima su propisani minimalni stambeni uslovi prema broju članova domaćinstva. Obnovom stambenih jedinica i stvaranjem uslova za stanovanje omogućit će se konačan povratak 12 raseljenih i povratničkih obitelji na prijeratne adrese.

Na području Zeničko-dobojskog kantona, osim u Žepču, obnavljaju se stambeni objekti i u Zenici, Tešnju, Maglaju i Zavidovićima.

Ministar Ćurić je kazao da je Vlada ZDK, odnosno Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i raseljena lica za ovu godinu u budžetu, za ovakve projekte, planiralo 300.000 KM.

Jedan od korisnika obnovljenih objekata, Mehmed Odić iz Prijeka, prilikom uručenja ključeva ispred svoje kuće iskazao je neizmjerno zadovoljstvo i zahvalnost. Gospodin Odić je ratni, vojni invalid (80%), a živi u Blatuši, Zenica u petočlanoj obitelji. Dočekao je da se nakon 20 godina vrati u svoj prijeratni dom.

(3 glasova)
Označeno