Danas i u Žepču održan štrajk upozorenja doktora medicine

Samostalni strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Zeničko-dobojskog kantona organizovao je danas u podne jednosatni štrajk upozorenja u svim zdravstvenim ustanovama na području kantona.

Štrajkom upozorenja su ljekari izrazili svoje nezadovoljstvo odnosom Vlade Zeničko-dobojskog kantona, spram zdravstva u cjelini. - Štrajk upozorenja je simboličan čin, kojim smo željeli skrenuti pažnju javnosti na činjenicu da se sa ovogodišnjim budžetskim planom od 500 hiljada konvertibilnih maraka, raspoređenih na sve zdravstvene ustanove na području ovog kantona, ne može ići naprijed, - upozorio je predsjednik ovog sindikata, dr Haris Husremović. On je podsjetio da su prije desetak godina na zdravstvo na godišnjem nivou bivali utrošeni milionski iznosi, a da je danas ova oblast u takvom stanju da ne može servisirati dotrajalu opremu. - Nastojanje da se poboljša status doktora medicine i stomatologije, nakon niza neuspješnih pregovora i dogovora sa kantonalnim premijerom i ministricom zdravstva, prerasli su u opštu borbu za bolje uslove u zdravstvu Zeničko-dobojskog kantona, - dodaje Husremović. Sindikat zahtijeva poštivanje postojećeg Kolektivnog ugovora u zdravstvu, te shodno njegovim odredbama, povećanje plata ljekarima, kao i partnerstvo u pregovorima o pitanjima zdravstva.
- U protivnom, moguć je i generalni štrajk, - najavio je dr Haris Husremović, predsjednik Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Zeničko-dobojskog kantona.


I u Žepču je održan štrajk upozorenja, a kako je za portal Zepce.Ba izjavila Radić dr. Zlata, predsjednica sikdikata ljekara podružnice Žepče, moguće je da će doći i do generalnog štrajka i u našoj općini, ukoliko se ne udovolji zahtjevima sindikata.

ocijeni
(0 glasova)
Zadnji put promjenjen Srijeda, 24 April 2013 15:31
Zepce.Ba - urednik

Tel.: +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

https://www.zepce.ba