U ponedjeljak 6. maja 2013.godine s početkom u 11,00 sati u sali Općinskog vijeća Žepče, Udruga za održiv razvoj „UzoR“ Žepče održala je prezentaciju projekta „Aktivni građani za Aktivne ruralne zajednice“.

Prezentaciji, koja je ujedno bila i informativni sastanak, pored predsjednika svih deset mjesnih zajednica koje su uključene u ovaj program, prisustvovali su i predsjedavajući Općinskog vijeća Žepče Muhamed Jusufović, direktorica RAŽ-a Žepče Branka Janko, te pomoćnik načelnika za pitanja mladih i nevladine organizacije Damir Jukić, koji je ujedno i koordinator „LOD III“ projekta za općinu Žepče u sklopu kojeg se i realizuje projekat „Aktivni građani za Aktivne lokalne zajednice“.

Prezentaciju projekta je vodio predsjednik Udruge za održiv razvoj „UzoR“ Žepče Dragan Janko. Predstavljajući aktivnosti, planove i ciljeve projekta, gospodin Janko je naglasio da je svrha ovog projekta poboljšanje kvalitete življenja lokalnog stanovništva, te naveo da će se ovim projektom unaprijediti međusobna komunikacija između građana i Vijeća mjesnih zajednica, kao i Vijeća mjesnih zajednica i lokalne vlasti, što će unaprijediti informiranost građana, a time i aktivnije učestvovanje građana u procesu donošenja odluka.

„Projektnim aktivnostima nastojat ćemo adresirati problem nerazvijenih kapaciteta mjesnih zajednica za dinamičan i održiv rad, pomoći uključivanju članova zajednice, posebno marginaliziranih skupina kao što su žene i mladi u proces donošenja odluka i provođenja aktivnosti na lokalnom razvoju.

Kroz ovaj projekat bit će provedene edukacije koje će pomoći aktualnim i potencijalnim članovima Vijeća mjesnih zajednica da efikasno rade na razvoju mjesnih zajednica, uključujući mještane u planiranje i razvoj“, kazao je za Radio Žepče Dragan Janko.

Projektom koji traje deset mjeseci obuhvaćene su mjesne zajednice Bistrica, Begov Han, Opšenik, Preko, Radovlje, Selište, Vinište, Vrbica, Zenički put i Željezno Polje.

(0 glasova)
Označeno