U četvrtak 9. maja 2013. godine s početkom u 10,00 sati u sali Općinskog vijeća Žepče, održana je javna tribina na temu „Jednake mogućnosti: Žene i muškarci u političkom djelovanju“. Organizatori ove javne tribine su Razvojna agencija Žepče i Udruženje „Žene ženama“ iz Sarajeva.

Javnoj tribini su pored Općinskog načelnika Mate Zovke i predsjedavajućeg OV Žepče Muhameda Jusufovića prisustvovali i brojni gosti, među kojima i predstavnici javnih ustanova, nevladinih organizacija, predsjednici mjesnih zajednica, vijećnici OV Žepče, kao i predstavnici i članovi raznih udruženja s područja općine Žepče. Uvodne riječi prisutnim je uputila direktorica RAŽ Branka Janko koja je ujedno bila i moderator javne tribine. Ispred Općine Žepče, pohvale učesnicima ovog projekta uputili su i Općinski načelnik Mato Zovko i predsjedavajući OV Žepče Muhamed Jusufović.

Ova javna tribina dio je projekta "Poboljšati život za sve u općini Žepče", a u okviru Programa Lokaliziranje gendera u Federaciji BiH, kojeg provode SNV i GC FBiH uz finansijsku potporu UN WOMEN Fonda za ravnopravnost polova. Zadovoljstvo učinjenim na području općine Žepče, kada je u pitanju rodna ravnopravnost iskazao je i Naser Nalić, menager projekta iz SNV-a, koji je naglasio da ga uz Općinu Žepče osim prijateljskih odnosa koje je ovdje stekao, vežu i pozitivna iskustva s lokalnom zajednicom na provedbi i implementaciji zacrtanih ciljeva.

Glavni cilj i namjera ove javne tribine su da se integracija rodne perspektive razumije u smislu transformiranja neprivlačnih rodnih odnosa i stereotipa i osnaživanja žena što je definirano i GAP-om BiH i GAP-om Općine Žepče.

"Zamislite da živite u gradu ravnopravnosti, zajednici u kojoj je sve po mjeri građanki i građana, bez obzira na rod, spol, starosnu dob, nacionalnu, religijsku i političku pripadnost. To je slika zajednice koju želi graditi Udruženje „Žene ženama“, s lokalnom upravom Općine Žepče.", rekla je direktorica ovog udruženja Memnuna Zvizdić.

Gospođa Zvizdić nije krila svoje oduševljenje našom općinom, kako izvršnom vlasti tako i ljudima s kojima je sarađivala na ovom projektu, posebno hvaleći direktoricu RAŽ Branku Janko, ali i članicu Gender radne grupe Ankicu Marković, posebno ističući njihovu požrtvovnost i predanost. Osim njih, pohvalila je i muške učesnike ovog projekta koji su prema njenom mišljenju pokazali visok stepen zanimanja za ovu problematiku.

(0 glasova)
Označeno