Pred Kantonalnim sudom u Zenici počelo je suđenje Franji Pravdiću optuženom za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u Žepču.

Tužilaštvo je u uvodnoj riječi najavilo da će saslušanjem četiri svjedoka i izvođenjem materijalnih dokaza dokazati krivicu Pravdića, dok je Odbrana istakla da će ''sud nakon izvođenja dokaza Odbrane donijeti potpuno drugačiji zaključak''.

Optužnica tereti Pravdića da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 5. augusta 1993. godine ubio dvojicu ratnih zarobljenika, braću Edina i Ediba Fejzića.

Kako se navodi, Edin Fejzić je ranjen u noge kada su pokušali pobjeći iz zarobljeništva, a potom su prebačeni u kuhinju HVO-a u mjestu Orahovica kod Žepča.

Pravdić je, prema optužnici, usmrtio braću, ispalivši u njih hice iz neposredne blizine, a potom se okrenuo i prema ostalim zarobljenicima, ali su ga drugi vojnici HVO-a spriječili da puca.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. juni, kada će biti saslušana dva svjedoka Tužilaštva, javio je BIRN - Justice Report.

Podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo u Zenici podiglo je optužnice protiv dvojice pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kojima se terete za zločine protiv ratnih zarobljenika i ranjenika 1993. godine, javio je Birn. Perica Adžić optužen je za učešće u maltretiranju ratnih zarobljenika smještenih u učionici osnovne škole u Žepču u julu 1993.

- Adžić je zajedno sa još nekoliko vojnika HVO-a maltretirao ranjene ratne zarobljenike tako što je jednom nanio prostrijelnu ranu , djetetu koje je bilo uz ranjenu majku upućivao pogrdne riječi, razbijao je boce za infuzije, navodi se u optužnici. Kantonalni sud u Zenici se u ovom slučaju oglasio “nenadležnim”, te će predmet biti proslijeđen Sudu BiH.

(4 glasova)
Označeno