Dan škole u Srednjoj mješovitoj školi „Žepče“ obilježen je u petak, 17. maja 2013. godine. Ovo je najveća škola na području općine Žepče, a treća najveća u Zeničko- dobojskom kantonu. Danas broji 1.240 učenika koji su svrstani u 53 odjela, od čega 30 po BNPiP, a 23 po HNPiP.

Dan Srednje mješovite škole „Žepče“ obilježen je svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća kojoj su se odazvali Općinski načelnik Mato Zovko s pomoćnicima, Predsjedavajući Općinskog vijeća Žepče Muhamed Jusufović sa vijećnicima, zastupnik u Federalnom parlamentu Josip Martić, direktori ostalih osnovnih i srednjih škola s područja općine Žepče, brojni profesori, učenici i gosti. Svoj izostanak na današnjoj sjednici, u pismu upućenom okupljenima, opravdao je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mirko Trifunović.

Svečanu sjednicu otvorio je direktor Srednje mješovite škole „Žepče“ Zijah Maličbegović koji je kratko podsjetio na sve ostvarene aktivnosti i rezultate ove škole. Potom je prisutne goste pozdravio i Općinski načelnik Mato Zovko, koji je svim učenicima, a posebno učenicima generacije, kao i svim djelatnicima uputio čestitku. Prisutnim se, ispred pilot projekta koji je zastupljen u ovoj školi obratila i Schansan Ison (Američko veleposlanstvo).

Povodom svečanog Dana škole, upriličen je bogat zabavni program, a svi posjetitelji i gosti su imali priliku uživati u izložbenim štandovima koje su učenici u saradnji sa svojim profesorima pripremili za ovaj dan.

Istog dana, u jutarnjim satima održana su i finalna sportska takmičenja. Pobjedničkim ekipama po završetku su uručene diplome.

Učenici SMŠ "Žepče", III-7 razreda, prometni tehničari, predstavili su svoju zajedničku ideju koja je 100% njihov proizvod. Riječ je o četverotočkašu za kojeg su sredstva u iznosu od 700 KM osigurali Općina Žepče i žepački privrednici.

Istorijat škole

Školske 1976./1977. godine u Žepču je sa radom počela Srednja mješovita škola „Žepče“. Najveća je škola na području općine Žepče, a treća najveća u Zeničko- dobojskom kantonu.

18. maja 2005. godine Srednja mješovita škola „Žepče“ doživjela je administrativno i pravno ujedinjenje u projektu međunarodne zajednice „Dvije škole pod jednim krovom“.

(4 glasova)
Označeno