Medžlisa IZ Žepče izvršio je sve potrebne aktivnosti pred početak mjeseca ramazana i mjeseca posta. Teravih namaz klanjat će se na 27 mjesta. U čaršiji teravija će se klanjati na četiri mjesta i to u Ferhat-pašinoj, Prečkoj i Gornjomahalskoj džamiji, te mesdžidu u naselju Opšenik.

U svim džamijama i mesdžidima učit će se mukabele, s tim da će se u Ferhat-pašinoj džamiji učiti dvije mukabele. Kao i predhodnih godina, posebno će biti obilježena 17. i 27. noć ramazana. Udruženje porodica šehida i poginulih boraca „Zambak“ za 17. ramazansku noć tradicionalno i ove godine uprilićit će specijalni mevludski program u čast žepačkih šehida, a ovom prilikom organizovat će se i zajednički iftar za sve šehidske porodice.

Prema riječima glavnog imama Medžlisa IZ Žepče Izeta ef. Efendića, u toku ramazana, u Gornjomahalskoj džamiji učiti će se posebne šehidske mukabele. Ove kao i ranijih godina biće organizovana „Ramazanska škola za žene“. Ramazanska škola održavat će se svake subote i nedjelje poslije podne namaza i to u saradnji sa zeničkom ustanovom „Medic „ . Posebno će u mjesecu ramazanu biti aktivan Omladinski krug žepačkog MIZ , koji planira upriličiti niz vjerski, kulturnih i sportskih sadržaja. U mubarek mjesecu ramazanu MIZ Žepče ugostit će, kao i prošle godine hafiza iz Turske, koji će cijeli mjesec provesti na području džemata medžlisa, te obaviti itikaf u Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču.

(0 glasova)
Označeno