Američka ambasada u Sarajevu odobrila je finansiranje projekta "Got cheese?" (Imaš li sira), kojeg provodi Udruženje "Spori turizam" Žepče, a koji je finansiran u sklopu programa "Women's Empowerment" u BiH.

Implementacija projekta je krenula 01.06.2013., a njegov cilj je doprinijeti ekonomskoj neovisnosti i socijalnoj uključenosti žena na teritoriji općine Žepče, te povećati stepen ekonomske osnaženosti žena u ruralnim područjima općine Žepče kroz unaprjeđenje i promociju proizvodnje autohtonih domaćih sireva.

Provedbom projektnih aktivnosti, nastojat će se pomoći zainteresiranim, ekonomski ugroženim ženama u porodičnim poljoprivrednim imanjima koja se bave proizvodnjom mlijeka i preradom mlijeka u sireve, da povećaju svoje prihode i konkurentnosti na tržištu. Postići će se prepoznatljivost proizvoda na širem nacionalnom tržištu, te će to utjecati na bolju turističku promociju općine Žepče.

Očuvanjem tradicionalne proizvodnje sira na području općine Žepče i promocijom Žepačkog sira, te uvrštenjem u gastro-turističku ponudu općine Žepče i Bosne i Hercegovine, stvorit će se uslovi za brendiranje i zaštitu autohtonih sireva, što će osigurati održivo tržište sa tendencijom porasta potražnje.

Implementacijom projekta čije je trajanje predviđeno na 10 mjeseci, potaknuti će se interes za ovim proizvodom kod ugostiteljskih i turističkih radnji što će proizvođačima stvoriti povoljne uslove za probijanje na nova šira tržišta.

Sam projekat ima uporište u Strategiji razvoja općine Žepče 2011. – 2018. te stoga ima podršku Općine Žepče. Stručnu pomoć u implementaciji projekta pruža Razvojna agencija Žepče, čiji je tim također učestvovao i u samom procesu izrade projektnog prijedloga.

U ponedjeljak, 22.7.2013. godine u Sali Općinskog vijeća Žepče održana je prezentacija projekta za sve zainteresirane proizvođače žepačkog sira. Projekat je predstavio Jugoslav Sarajlić, projekt-menadžer, a o rezultatima projekta i nastavku podrške novopokrenutim aktivnostima, govorila je Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče koja je istakla da proizvodnja mlijeka i sira u općini Žepče ima dugu tradiciju, i da je proizvodnja tradicijskog sira nastajala samoniklo na ovim prostorima kao posljedica tradicije i prehrambenih navika lokalnog stanovništva.

(0 glasova)
Označeno