U utorak, 8. oktobra 2013. godine s početkom u 11,00 sati u sali Općinskog vijeća Žepče održana je tematska sjednica s jednom tačkom dnevnog reda - Davanje saglasnosti na odabranu trasu autoceste Tuzla-Žepče na koridor Vc, da bi se dalje nastavilo s Javnom raspravom na istu temu u kino dvorani „Doma kulture“ Žepče.

Na vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Žepče koja je održana u punom sastavu, vijećnici su upoznati s činjenicama i detaljima vezanim uz predloženu trasu autoceste Tuzla-Žepče priključak na koridor Vc. Pomoćnica načelnika za graditeljstvo i prostorno uređenje Brigita Lovrić pojasnila je da je spoj autoceste Tuzla-Žepče i koridora Vc samo čvorište koji na ovom djelu nema silazak i kao takav nema poseban značaj za općinu Žepče.

Sjednica je završena kako bi se na Javnoj raspravi čuo i glas naroda. Vijećnici su se preselili u kino dvoranu „Doma kulture“ gdje je nekoliko stotina Žepčaka već čekalo čuti o čemu se zapravo radi i kuda tačno ide predložena trasa.

Javnu raspravu je otvorio Općinski načelnik Mato Zovko koji je između ostalog prisutnim poručio da saslušaju prezentaciju, te da onda zajedničkim snagama odluče da li je predloženi prijedlog dobar ili treba tražiti nova rješenja.

Prezentaciju predložene trase autoceste Tuzla-Žepče priključak na koridor Vc vodio je Elvir Alić, glavni projektant IPSA instituta, firme koju je angažiralo JP Autoceste FbiH, koji je između ostalog rekao kako je ovom prijedlogu prethodilo nekoliko pregleda terena i kako je po njegovom stručnom mišljenju ovo prijedlog koji bi nanio najmanje štete. A ta najmanja „šteta“ bi išla od Donje Lovnice preko Ljeskovice gdje bi bila petlja koja bi služila kao priključak za općine Žepče i Zavidovići, zatim bi se išlo poljima pored rijeke Bosne, pa na Lupoglav odakle bi se dalje preko Tatarbudžaka uz čvorište vezalo na koridor Vc.

Žepčaci se odmah na početku nisu složili sa predloženom trasom i u potpunosti su iskazali svoje negodovanje glede predložene trase. Negodovanje je iskazao i izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Ivo Tadić-Iva koji je pozvao Žepčake da odbiju predloženu trasu, a također je poručio i općinskim vijećnicima da u Odluci budu jedinstveni u svom današnjem stavu s kojim bi poslije zajedno mogli ići prema Zenici i Sarajevu.

U nastavku su i ostali Žepčaci iskazali svoje nezadovoljstvo predloženom trasom i poručili Općinskom vijeću da i oni kažu NE na ovaj prijedlog.

Po završetku Javne rasprave nastavljena je odmah i sjednica Općinskog vijeća Žepče gdje je stav svih klubova bio da se slažu s građanima i da ne podržavaju ovaj prijedlog predviđene trase uz zaključak da OV jednoglasno odbija ponuđeno rješenje i predlaže da se nađe novo koje bi bilo prihvatljivo za građane općine Žepče.

(0 glasova)