Danas, 30.10.2013. godine u sklopu službene posjete Bosni i Hercegovini u Žepču je boravio Josip Leko, predsjednik Hrvatskoga sabora. U utorak se sastao s članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, kao i s članovima Međureligijskog vijeća.

Upriličen je također i susret s nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem.

Josip Leko je s delegacijom, prije službene posjete Žepču, posjetio i predstavnike lokalnih vlasti Općine Vareš.

Po dolasku u Žepče upriličen je svečani doček u uredu Općinskog načelnika Mate Zovke, gdje su goste iz Hrvatske dočekali Predsjedavajući Općinskog vijeća Žepče Muhamed Jusufović, pomoćnik općinskog načelnika Službe za opću upravu i društvene djelatnosti Ilija Barešić, direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko, predsjednik OO HDZ BiH Žepče Josip Martić i direktor KŠC „Don Bosco“ Žepče don Josip Krpić.

U pratnji predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, Žepče su posjetili i veleposlanik RH u BiH Ivan del Vecchio, Igor Dragovan predsjednik Kluba SDP-a u Hrvatskom saboru, Ivan Šuker predsjednik Odbora za Hrvate izvan BiH, Perica Jelečević zastupnik u Hrvatskom saboru, Đurđica Pralas predstojnica Ureda predsjednika Sabora, Stjepan Vukas zamjenik predstojnice Ureda predsjednika Sabora, Ilija Jandrić osobni savjetnik Predsjednika Hrvatskog sabora, Zdeslav Perković predstojnik Ureda za protokol Hrvatskog sabora, Nives Tiganj ministar savjetnik u Veleposlanstvu RH u BiH i Tomislav Krznar tajnik Veleposlanstvu RH U BiH.

U izjavi za Radio Žepče Općinski načelnik Mato Zovko je istakao:

„Iznijeli smo povijesno, sadašnje i buduće stanje u općini Žepče, kao i probleme s kojim smo se nosili, te što nam je ubuduće raditi. Sve one političke probleme koje je Žepče imalo mi smo davno riješili. Današnje Žepče je jedna kvalitetna sredina koja sve svoje probleme rješava kompromisom i koja će nastaviti graditi ovaj grad kao multietničku sredinu koju ćete vrlo rijetko naći. Uspješno je riješen Statut, policija, školstvo i zdravstvo. Sada imamo jednu veliku i tešku zadaću a to je borba protiv nezaposlenosti, odnosno odvraćanje naroda da napušta ovaj kraj. To smo rekli i Predsjedniku Sabora i tražili od njega savjet i pomoć.“- rekao je između ostalog načelnik Mato Zovko.

Svoj boravak u Žepču Leko je sažeo u jednoj rečenici. "Nakon posjete Sarajevu, Varešu i Žepču, kazao bih: Upoznaj BiH da bi je razumio, a dođi u Žepče da bi vjerovao u BiH". Leko je također kazao da ovi prostori mogu očekivati pomoć od RH.

Nakon razgovora s predstavnicima lokalnih vlasti Općine Žepče, delegacija je posjetila i Katolički školski centar „Don Bosco“ u Žepču, gdje su ih dočekali učenici i profesori ove obrazovne ustanove. Nakon razgledavanja Centra, gosti iz RH uputili su se u Općinu Usora gdje će održati sastanak s načelnikom Općine Ilijom Nikićem, susresti se s mještanima i učenicima OŠ „Ivan fra Frano Jukić“, te prisustvovati umjetničkom programu KUD-a OŠ „Ivan fra Frano Jukić".

Leko će prilikom posjete Općini Usora održati sastanak i s predstavnicima lokalnih vlasti Općine Usora, posjetiti crkvu sv. Ante u Sivši, te razgovarati s predstavnicima hrvatskoga naroda Općine Usora, najavljeno je iz Hrvatskog sabora.

(0 glasova)