Udruženje "Spori turizam" Žepče od 5. do 8. novembra 2013. godine organizuje edukacije iz mljekarstva i sirarstva. Danas, u utorak, 5. novembra u sali OV Žepče u organizaciji Udruženja „Spori turizam“ kroz projekt „Imaš li sira-Got cheese'“, a uz financiranje Američke ambasade u Sarajevu, održana radionica-edukacija o mljekarstvu, a gost predavač bio je prof.dr.sc. Samir Kalit, vanredni profesor na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Dr. Samir Kalit je diplomirao na „Preradi mlijeka na OPG-u“, „Mlijeku i mliječnim proizvodima“ i doktorirao na „Istraživanjima u mljekarskoj znanosti. Svoje dugogodišnje iskustvo i primjere iz prakse prenio je sudionicima radionice.

Edukaciji su se odazvali mljekari s područja općine Žepče, ali i susjednih općina koji su pomno pratili svaku profesorovu riječ, ali i postavljali pitanja. Profesoru Kalitu su prezentovali načine na koji prave sireve, kao i vrste sira koji su na ovim prostorima zastupljeni.

Tako se moglo zaključiti da se najviše prave kiseli, kuhani, slatki i sušeni sirevi, razni mliječni namazi, sirevi u kombinaciji s paprikama, feferonima itd. Pojedinci svoje mliječne proizvode prodaju na tržnicama, dok drugi na kućnom pragu. Većina učesnika ove edukacije posjeduju dvije, četiri ili više krava ili junica. Neki od njih već imaju farmu od 25 krava, te su uspostavili saradnju s velikim mljekarama u našoj zemlji.

U sklopu projekta, edukacije iz mljekarstva se odražavaju do 8. novembra 2013. godine u terminima od 11,00 do 12,30, te od 13,30 do 15,00 sati.

Stručnu pomoć u implementaciji projekta pruža Razvojna agencija Žepče, čiji je tim također učestvovao u procesu izrade projektnog prijedloga.

Očuvanjem tradicionalne proizvodnje sira na području općine Žepče i promocijom „Žepačkog sira“, te uvrštenjem u gastro-turističku ponudu općine Žepče i Bosne i Hercegovine, stvorit će se uslovi za brendiranje i zaštitu autohtonih sireva, što će osigurati održivo tržište sa tendencijom porasta potražnje.

Implementacija projekta je započela 1. juna 2013. godine i traje deset mjeseci.

(1 Glasaj)
Označeno