Udruženje "Spori turizam" Žepče od 5. do 8. novembra 2013. godine organizovalo je edukacije iz mljekarstva i sirarstva čiji je gost predavač bio prof. dr. Samir Kalit izvanredni profesor na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koji je diplomirao na „Preradi mlijeka na OPG-u“, „Mlijeku i mliječnim proizvodima“ i doktorirao na „Istraživanjima u mljekarskoj znanosti“. Jedan je od vodećih eksperata u ovoj oblasti.

Certifikate je dobilo 15 polaznika.

U okviru četverodnevnih edukacija obrađene su sljedeće teme: „Temeljni zahtjevi za preradu mlijeka na gospodarstvu“, „Važnost kvalitete mlijeka u proizvodnji autohtonih sireva (sir-od štale do stola)“, „Temperaturni režimi u proizvodnji sira“ i „Najčešće greške u proizvodnji sira na malim gospodarstvima“.

Podsjetimo, ove edukacije su provedene u organizaciji Udruženja „Spori turizam“ kroz projekt „Imaš li sira-Got cheese'“, a uz finansiranje Američke ambasade u Sarajevu. Stručnu pomoć u implementaciji projekta pružila je Razvojna agencija Žepče čiji je tim također učestvovao u procesu izrade projektnog prijedloga.

Edukaciji su se odazvali mljekari s područja općine Žepče, ali i susjednih općina.

Završna svečana dodjela certifikata za 15 polaznika upriličena je u petak, 8. novembra 2013. godine u sali OV Žepče.

Certifikate su dobili: Marica Antolović, Dušanka Grozdić, Marijana Tadić, Snežana Tadić, Mevlida Bajrić, Safeta Jusufović, Kristina Jukić, Fadila Husičić, Emina Jusufović, Marijana Zovko, Marinko Đuzel (Jozo), Viktor Slišković, Marinko Đuzel (Ivan), Ivan Barbarić i Kenan Kahriman.

Po završnoj svečanosti ispred Razvojne agencije Žepče obratila se direktorica Branka Janko, dok su certifikate polaznicima uručili Brigita Lovrić i prof. Samir Kalit.

Implementacija projekta je započela 1. juna 2013. godine i traje deset mjeseci.

Provedbom projektnih aktivnosti nastojat će se pomoći zainteresiranim, a ekonomski ugroženim ženama u obiteljskim poljoprivrednim imanjima koja se bave proizvodnjom mlijeka i preradom mlijeka u sireve, kako bi povećale svoje prihode i konkurentnosti na tržištu. Postići će se prepoznatljivost proizvoda na širem nacionalnom tržištu, što će utjecati na bolju turističku promociju općine Žepče.

Očuvanjem tradicionalne proizvodnje sira na području općine Žepče i promocijom „Žepačkog sira“, te uvrštenjem u gastro-turističku ponudu općine Žepče i Bosne i Hercegovine, stvorit će se uslovi za brendiranje i zaštitu autohtonih sireva, što će osigurati održivo tržište sa tendencijom porasta potražnje.

(2 glasova)
Označeno