U organizaciji Agencije za saradnju, edukaciju i razvoj (ACED) iz Banja Luke i RAŽ u srijedu 13. novembra 2013. godine u sali OV Žepče održan je seminar na temu „Uključivanje žena u aktivnosti ruralnog razvoja kroz jačanje potencijala udruženja žena u ruralnim sredinama“.

Seminar je održan u sklopu GARD projekta kojeg implementira Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj ACED iz Banjaluke, a finansiran je od strane EU.

Ovaj projekat se zajednički provodi od strane četiri organizacije u četiri zemlje i to Instituta za demokratiju i medijaciju (IDM) u Albaniji, Agencije za saradnju, edukaciju i razvitak (ACED) u BiH, Organizacije za građanske inicijative (OGI) u Hrvatskoj i Centra za ruralne studije i međunarodnu poljoprivredu (CERAI) u Španiji.

Cilj Gard projekta je da djeluje na razvoju snažnih regionalnih partnerstva između ključnih učesnika za ravnopravnost polova u ciljanim zemljama Zapadnog Balkana, kao i izgradnji kapaciteta i promicanja mehanizama za povećano učestvovanje i osnaživanje žena u aktivnostima ruralnog razvoja.

Brojnim polaznicama seminara, ciljeve i aktivnosti GARD projekta je predstavila g-đa Svjetlana Marković, koordinatorica GARD-ovog projekta u BiH.

Svoja lična iskustva i načine kako ostvariti ciljeve, te kako savladati prepreke koje se stavljaju pred žene, posebno one koje dolaze iz ruralnih sredina, otkrila je Kada Delić Selimović, bivša atletičarka iz Tuzle koja je danas direktorica Atletskog kluba Sloboda Tehnograd Tuzla i selektor ženske atletske reprezentacije.

Svrha ovog seminara je bila da se promovišu udruženja žena kao onaj element u društvu preko kojeg se mogu postići veća učešća žena u ruralnom razvoju.

(0 glasova)
Označeno