U utorak, 26.11.2013. godine OO Crvenog križa Žepče s početkom u 13,00 sati upriličila je svečanu sjednicu Predsjedništva i Nadzornog odbora, a sve to povodom uređenja prostorija Crvenog križa Žepče.

Svečanosti su, nakon razgledavanja preuređenih prostorija prisusvovali Općinski načelnik Mato Zovko, Predsjedavajući Općinskog vijeća Žepče Muhamed Jusufović, zastupnik u Federalnom parlamentu Josip Martić, pomoćnik načelnika za opću upravu i društvene djelatnosti Ilija Barešić, pomoćnik načelnika za pitanja mladih i nevladin sektor Damir Jukić, direktor JU „Centar za socijalni rad“ Žepče Edin Šišić, vijećnici Općinskog vijeća Žepče dr. Oliver Radoš i Ćazim Huskić, prethodni predsjednik Crvenog križa Žepče Jozo Antukić, sekretarica CK Jasminka Mehić, članovi Predsjedništva i Nadzornog odbora, te Radio Žepče.

Na početku sjednice, dosadašnje aktivnosti Crvenog križa Žepče predstavio je predsjednik Marko Sinanović koji ovu dužnost obnaša od 1.07. ove godine.

Uz pomoć Općine Žepče, ali i vlastitih sredstava, uređena su dva prostora u kojima svoje obaveze obavljaju djelatnici Crvenog križa Žepče.

„U ovim hladnim, zimskim danima grijanje nam predstavlja veliki problem, ali ćemo ga pokušati riješiti nabavkom konvektora“, ističe predsjednik Sinanović.

Kroz projekat „Za bezbrižniju starost“ čija je vrijednost 18.000 KM, uspjeli smo izdvojiti 2.000 KM i opremiti radni prostor, kao i kabinet za prvu pomoć.

Također, dobili smo i opremu za njegovateljice koje učestvuju u ovom projektu, a riječ je o tlakomjerima, aparatima za mjerenje šećera, paketima za prvu pomoć itd. Projektom koji traje deset mjeseci bit će obuhvaćeno 50 korisnika, a to su stare, nemoćne i bolesne osobe. Kućnu njegu će im pružati 14 njegovateljica koje su za taj posao obučavane tokom tri mjeseca.

Danas, u srijedu, 27. studenog u prostorijama Crvenog križa Žepče s početkom u 14,00 sati je upriličena i svečana dodjela certifikata njegovateljicama, a koji će im svakako biti od koristi prilikom zapošljavanja.

U obilazak starih i nemoćnih, njegovateljice će krenuti početkom decembra, a na terenu će djelovati do marta naredne godine. Planirano je oko 100 obilazaka.

Predsjednik Sinanović je podsjetio na još nekoliko aktivnosti koje je Crveni križ Žepče proveo u proteklom periodu.

Na Svjetski dan prve pomoći je učestvovalo šest volontera. Svoj doprinos Crvenom križu svakako daju i volonteri kućne njege.

U avgustu ove godine, Crveni križ Žepče je u saradnji s Evropskim pokretom u BiH, Općinom Žepče i Merhametom iz Njemačke, kao i humanitarnom organizacijom Maltezer, dobio 51 školsku torbu s priborom. Iste su u partnerstvu s JU „Centar za socijalni rad“ Žepče uručene najugroženijim učenicima.

Također, Crveni križ Žepče je obilježio i Dječjiju sedmicu. Dobru saradnju ostvaruje se dječijim vrtićima. Nezapaženo nije prošla ni Sedmica solidarnosti u kojoj su volonteri vrijedno prikupljali hranu i higijenska sredstva.

Ove godine, ostvarena je i donacija od njemačke organizacije koja je osigurala 400 ruksaka koji su podijeljeni učenicima svih osnovnih i srednjih škola na području općine Žepče.

Crveni križ bio je također i dio najveće ekološke akcije u Bosni i Hercegovini „Lets do it-milion sadnica za jedan dan“ u kojoj je učestvovalo 25 volontera iz Srednje mješovite škole „Žepče“ koji su na širem području Papratnice zasadili oko 1.000 sadnica. U svemu tome, značajna podrška bili su Općina Žepče i Šumarija Žepče.

Ne smijemo zaboraviti ni dobrovoljne davaoce krvi koji su svoju dragocjenu tekućinu darovali početkom mjeseca novembra. U akciji je učestvovalo 60 davaoca.

Žepački Crveni križ je popratio i Sedmicu borbe protiv tuberkuloze.

Sve navedene aktivnosti medijski je popratila ekipa Radio Žepča, kao i portal Zepce.Ba.

„Crveni križ Žepče otvoren je za sve građane 24 sata dnevno. Zahvaljujem se svim institucijama koje su naši partneri u projektima i aktivnostima koje realizujemo. U narednom periodu svakako ćemo se potruditi biti još bolji i uspješniji i to na dobrobit svih naših sugrađana, posebno onih koji najviše trebaju pomoć ove organizacije“, rekao je na kraju svečane sjednice predsjednik Crvenog križa Žepče Marko Sinanović.

(1 Glasaj)