U kasarnoj „Josip Karimović-Grabo“ u Žepču u srijedu, 27. novembra 2013. godine svečano je obilježena osma godišnjica Oružanih snaga BiH. Svečanosti su prisustvovali zvaničnici Općine Žepče, načelnik Mato Zovko i Predsjedavajući Općinskog vijeća Žepče Muhamed Jusufović, predstavnici Policijske uprave Žepče, načelnik Vladimir Jozinović i zamjenik PU Žepče Emil Širić, kao i zapovjednik Vatrogasne jedinice Žepče Zoran Martinović.

Obilježavanje godišnjice je prilika da se napravi osvrt na ono što se tokom proteklih osam godina postiglo u ispunjavanju zadaća na unutrašnjem i međunarodnom planu, a koje su definisane Zakonom o odbrani i Zakonom o službi Oružanih snaga BiH.

Topnička brigada 5. Pješačke brigade OS BiH ima svoju zapaženu ulogu u izvršavanju ovih zadaća. Od osnivanja 26. aprila 2007. godine pa sve do danas, doprinosi izgradnji i jačanju sistema potpunim i pravovremenim izvršavanjem svih zadaća koje pred nju postavlja nadređeno zapovjedništvo, rekao je između ostalog u svom obraćanju zapovjednik Topničke brigade i zapovjednik lokacije Žepče kasarne „Josip Karimović-Grabo“, pukovnik Vlatko Marinčić.

Jedinica provodi i aktivnosti obuke za pomoć civilnom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda. Sve zadaće realiziovane su kroz stalne procese transformacije OS BiH, a koje se u njoj odvijaju uspješno.

Na kraju obraćanja pukovnik Marinčić je istakao da je u ovom trenutku jedinica spoj mladosti i iskustva i činjenice da je multietničkog karaktera jer su te dvije odrednice ključne za uspješno funkcionisanje.

Ova svečanost je bila prilika da se najboljim pojedincima u protekloj godini uruče nagrade i pohvale za doprinos i rad u službi Oružanih snaga BiH.

(0 glasova)