Udruga za održiv razvoj „Uzor“ Žepče kroz projekat „Aktivni građani za aktivne ruralne zajednice“, a koji se realizuje kroz UNDP-ijev projekat „Jačanje lokalne demokratije III-LOD III“ uspješno je realizovala obuku iz informatike za predstavnike mjesnih zajednica. Kroz isti projekat „UzoR“ Žepče je mjesnim zajednicama osigurao i uredski materijal.

Projekt finansra Europska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od dva miliona eura.

Tako je dnas, u srijedu, 11. decembra 2013. godine u općinskoj sali „Doma kulture“ Žepče s početkom u 10,30 upriličena dodjela certifikata za učesnike obuke iz informatike, kao i dodjela uredskog materijala za predstavnike MZ Orahovica, Hrastuša, Željezno Polje, Selište, Vinište, Bistrica, Zenički put, Opšenik, Vrbica, Radovlje i Begov Han.

Tom prilikom, predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti uručena je i analiza provedene ankete u deset mjesnih zajednica općine Žepče s prijedlozima za poboljšanje postojećeg stanja.

Ovu svečanost vodio je predsjednik „UzoR“ Žepče Dragan Janko, a istoj su prisustvovali i Općinski načelnik Mato Zovko, predsjedavajući OV Žepče Muhamed Jusufović, voditelj projekta LOD III Samir Omerefendić, saradnik za monitoring „Jačanje lokalne demokratije LOD“ Damir Žarak, koordinator za LOD III Općine Žepče Damir Jukić, predstavnici NVO-a, predstavnici 11 mjesnih zajednica koje su uključene u ovaj projeakt, te mediji.

O projektu:

Realizacija projekta „Aktivni građani za aktivne ruralne zajednice“ počela je 4. aprila ove, a završava početkom februara 2014. godine. Projekat traje deset mjeseci.

Ovaj projekat je u početnoj fazi uključio deset mjesnih zajednica općine Žepče, a naknadno su se priključile još dvije zajednice koje su željele iskoristiti ovu priliku i steći još više znanja za upravljanje i vođenje mjesne zajednice. Kroz projeakt je realiziovano sedam radionica, jedan seminar, uspostavljena je web stranica, postavljene su oglasne ploče u mjesnim zajednicama u kojima je to i planirano, održane su četiri radio-emisije u kojima su učestvovali predstavnici „UzoR“-a i mjesnih zajednica: Vinište, Zenički put, Bistrica, Selište, Begov Han i Radovlje s ciljem da se promoviše rad mjesnih zajednica, te na taj način izazove građanski aktivizam i u drugim mjesnim zajednicama. Također, provedena je i anketa u deset mjesnih zajednica s ciljem istraživanja učestvovanja građana u donošenju odluka. Izrađena je brošura pod nazivom „Jačanje učestvovanja građana u lokalnoj upravi“, a uspješno je provedena i obuka iz informatike, te uspostavljen protok informacija elektronskom poštom između Udruge „UzoR“ i 11 mjesnih zajednica općine Žepče.

„Ovo je samo dio aktivnosti koje smo zajedno s predstavnicima MZ do ove faze realizovali. Ovim putem se zahvaljujem svim MZ-ma koje su aktivno radile u projektu, te na taj način pokazale ozbiljnost, profesionalnost i visok stepen liderskih vještina koje su im neophodne“- kazao je u svom govoru Dragan Janko.

Provedenu anketu su realizovali neovisni anketari. Sastojala se od šest osnovnih pitanja i 50 potpitanja. Ista je provedena u razdoblju od 1. juna do 1. avgusta 2013. godine u sljedećim mjesnim zajednicama: Bistrica, Preko, Opšenik, Željezno Polje, Begov Han, Zenički put, Vrbica, Selište, Radovlje i Vinište. Anketirano je 311 ispitanika. Vodilo se računa o spolnoj i dobnoj strukturi, obrazovanju i socijalnom statusu.

Certifikate onima koji su u okviru projekta učestvovali u obuci iz informatike uručio je prof. informatike Jozo Ćurić. Obuka je realizovana u prostorijama KŠC „Don Bosco“ Žepče.

Certifikate su dobili: Anita Budim, Dragan Zrno, Ivan Barešić, Ivica Jukić, Josip Travančić, Josipa Bulajić, Jozo Ivandić, Tina Jukić, Robert Lovrić, Vjekoslav Jukić, Stanko Knežević, Sanel Mujić, Jozo Jukić, Josipa Fejzić, Irfan Goralija, Anto Jurić, Admir Hasičević i Admir Šehić.

Također, u okviru ovog projekta izrađene su i brošure koje se sastoje od informativnog i edukativnog dijela.

Na kraju ove svečanosti predsjednik Dragan Janko je podsjetio da je preostalo još 50 dana provedbe ovog projekta. Početkom februara, po okončanju projekta bit će upriličena i završna konferencija.

(0 glasova)