I u ponovljenom sudskom postupku Demir Mešić (32) i Alisan Hajriz (28), čija je posljednja adresa stanovanja bila u Zenici, nepravomoćnom presudom Kantonalnog suda proglašeni su krivim za ubistvo Admira Veličanina (27) iz Doboja.

Presudom Sudskog vijeća, kojim je predsjedavao sudija Enes Malićbegović, Mešić i Hajriz osuđeni su na zatvorske kazne od 22, odnosno 18 godina.

Suđenje, koje je u novembru prošle godine završeno istom presudom, ponovljeno je nakon što je Vrhovni sud FBiH tu presudu poništio i naložio novo. Mešiću i Hajrizu će u zatvorsku kaznu biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru, u kojem su od 22. septembra 2011. godine.

Prema optužnici Tužilaštva ZDK, ubijeni Veličanin pronađen je 17. septembra 2011. na lokalitetu Grašnica kod Pepelarske Rijeke, u mjestu Begov Han, općina Žepče.

Ruke i noge bile su mu vezane, a ubijen je hicem iz puške ispaljenim iz neposredne blizine u glavu, nakon čega je tijelo bačeno u provaliju duboku 53 metra. Mešić i Hajriz su se njegovim audijem uputili prema Žepču, gdje ih je policija pokušala zaustaviti zbog prebrze vožnje.

Uslijedila je potjera, a osuđenici su u mjestu Donja Golubinja skrenuli sa magistralnog na makadamski put, gdje su pokušali zapaliti vozilo i uništiti dokaze. U unutrašnjost su ubacili osušeno sijeno koje su zapalili, ali mještani su uspjeli da spasu auto od potpunog uništenja.

Dvojac je uhapšen četiri dana kasnije, u stanu u Vrbovskoj ulici, gdje su pronađena dva pištolja, automatska puška i policijske radio-stanice.

Tokom sudskog procesa u više navrata su vrijeđali sudske policajce, sudije i osoblje suda, a jednom su pokušali i razoružati sudskog policajca te pobjeći, zbog čega su na današnje izricanje presude dovedeni sa lisicama i lancima na rukama i nogama. I danas su narušavali red u sudnici. Mešić je novinarima poručio kako on i Hajriz nisu ubice, da nema dokaza za to i da on nikada ne bi ubio svog najboljeg prijatelja.

(1 Glasaj)
Označeno

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba