Zbog počinjenog ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima, Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Zenici izreklo je juče nepravomoćnu kaznu zatvora od 11 godina Franji Pravdiću (41) iz Orahovice kod Žepča. Pravdić je optužen da je kao pripadnik 111. Xp brigade HVO Žepče 5. avgusta 1993. godine ubio dvojicu ratnih zarobljenika, braću Edina i Ediba Fejzić, što je prva presuda za ratni zločin na području opštine Žepče.

Braća Fejzić, Edib i Edin

„Edin Fejzić je ranjen u noge kada su pokušali pobjeći iz zarobljeništva, a potom su prebačeni u kuhinju HVO-a u mjestu Orahovica kod Žepča gdje ih je optuženi Pravdić usmrtio ispalivši u njih hice iz neposredne blizine, a potom se okrenuo i prema ostalim zarobljenicima, ali su ga drugi vojnici HVO-a spriječili da puca“, rekao je sudija Nermin Tešnjak.

Tužilac Branimir Tomaš izjavio je, kako je osuđeni Franjo Pravdić nije pripadao tzv. „Žepačkoj grupi“, koja broji 17 lica i tereti se za ubistvo 160 lica, zatvaranje u logore 4.600 lica i progon preko 9.000 stanovnika. „Pravdića smo otkrili tokom istrage o Žepačkog grupi, gdje je utvrđeno da je on usmrtio braću Fejzić“.

(13 glasova)
Označeno

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba