Prilikom posjete općini Žepče, njemačku ambasadoricu Ulrike Mariu Knotz je u svom uredu ugostio Općinski načelnik Mato Zovko, a sastanku su prisustvovali i direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko, predsjedavajući OV-a Žepče Muhamed Jusufović i pomoćnik načelnika za gospodarstvo i finansije Namik Malićbegović.

Načelnik Zovko je ambasadoricu Knotz upoznao sa istorijskim činjenicama žepačkog kraja, kao i aktuelnim društveno-privrednim kretanjima na području ove općine.

„Jako sam sretna što sam danas mogla biti u općini Žepče. Vodila sam jako zanimljive razgovore, kako s načelnikom g-dinom Zovkom, tako i sa predsjedavajućim Općinskog vijeća g-dinom Jusufovićem. Općina Žepče ima dobre odnose s Njemačkom, čak i vaš načelnik govori njemački jezik. Inače, želim kazati da njemačka organizacija „Društvo za međunarodnu saradnju“ pospješuje privredu u općini Žepče, a imamo i našu investiciju, odnosno firmu Car Trim koja djeluje u općini Žepče. Prilikom današnjeg razgovora govorili smo i o daljnjem unaprjeđenju privredne saradnje. Impresionirana sam razvojem općine Žepče. To je vjerojatno jer je vaš načelnik već u trećem mandatu. Vidim da se radi o dinamičnoj općini u kojoj je zaista moguć suživot svih konstitutivnih naroda“, izjavila je za Radio Žepče ambasadorica Knotz po završetku sastanka.

U sklopu današnje posjete ambasadorica je u pratnji domaćina posjetila i Katolički školski centar „Don Bosco“ Žepče, kao i već spomenutu firmu Car Trim d.o.o. Žepče.

Ova posjeta je još jednom potvrdila dobre odnose općine Žepče i SR Njemačke, koja je kako u predratnom ("Mahnjača" Žepče), tako i u dosadašnjem periodu već dosta uložila u ovu malu općinu.

Podsjetimo, izgradnja Tehničko-zanatske škole u KŠC „Don Bosco“ Žepče je finansirana donacijom njemačke nevladine organizacije. Njemačko ministarstvo rada je finansiralo izgradnju radionice namijenjene za praksu učenika, a također Vlada Njemačke je finansirala i projekat „Renovabis“ instaliranje kotlovnice, koji je implementiran u 2013. godini.

(0 glasova)