Povodom završetka projekta - Renoviranja Osnovne škole Abdulvehab Ilhamija u Željeznom Polju, općina Žepče, koju je finansirala Vlada Japana, upriličena je svečana primopredaja objekta kojoj je prisustvovao ambasador Vlade Japana u BiH Hideo Yamazaki sa saradnicima.

Ambasador Yamazaki se susreo sa općinskim načelnikom Matom Zovkom, predsjedavajućim Općinskog vijeća Žepče Muhamedom Jusufovićem i direktoricom Razvojne agencije Žepče Brankom Janko sa kojima je razgovarao o društvenim i privrednim prilikama u općini Žepče kao i planovima za naredni period, a koji se odnose prije svega na investicije i nova radna mjesta u općini Žepče. Načelnik Zovko zahvalio se ambasadoru na podršci u realizaciji projekta koji doprinosi boljem obrazovanju učenika u općini Žepče i izrazio uvjerenje u nastavak dobre saradnje općine Žepče sa Vladom Japana.

Nakon sastanka gosti su se u pratnji domaćina uputili u Željezno Polje kako bi prisustvovalii ceremoniji primopredaje objekta obnovljene Osnovne škole „Abdulvehab Ilhamija“ u Željeznom Polju. Ceremoniji se odazvao i premijer Zeničko-dobojske kantona Munib Husejnagić, kao i brojni gosti iz društveno-političkog života općine Žepče. Za projekat obnove škole, koji je izradila Razvojna agencija Žepče, Vlada Japana donirala je 39.352 eura, a urađena je zamjena podova i unutrašnje stolarije, sanacija sanitarnih čvorova, te zamjena električnih instalacija. Zahvaljujući ovom projektu, stvoreno je sigurno radno okruženje za gotovo 600 učenika koji pohađaju ovu školsku ustanovu.

„Japan će nastaviti finansirati projekte u obrazovnom sektoru Bosne i Hercegovine, uz nadu da će ovaj, kao i drugi projekti koje smo realizovali, ostati upamćen kao simbol prijateljstva između Japana i Bosne i Hercegovine“, poručio je ambasador Yamazaki na kraju svoje prve posjete općini Žepče.

(0 glasova)