Skabijes ili u narodu poznatija kao šuga, uvijek je prisutna. U slučaju oboljenja vidljive su promjene na koži u vidu ospica i rana koje su praćene svrabom. Ovih dana, spomenuta zaraza pojavila se i na području općine Žepče. Registrovano je 25 oboljelih.

Tim povodom, gost u studiju Radio Žepča bio je prim.dr. Nikica Radić, direktor JU „Dom zdravlja sa stacionarom“ Žepče koji je potvrdio pojavu ove zaraze na području naše općine.

„Trenutno je na području općine Žepče registrovano 25 oboljelih pacijenata, iako smatram da je broj još i veći. Riječ je o zarazno, parazitarnom oboljenju kože od kojeg može oboljeti bilo ko. To je oboljenje koje se relativno brzo liječi i nema mjesta panici“, kazao je dr. Radić.

Šta je to zapravo šuga ili svrab, odnosno scabies, kako se još zove?!

“Šuga je ustvari parazitna bolest, kod koje jedan mali parazit, koji živi u koži, kopa kanalíće i tu polaže jaja. Prenosi se s čovjeka na čovjeka bližim kontaktom. Ne može se tako lahko prenijeti preko predmeta, nego se prenosi baš direktnim kontaktom. Osipi se javljaju uglavnom na podlakticama, nadlakticama, unutrašnjem dijelu butina i na području stomaka. Lako su uočljivi, a bolest se manifestira kroz jako češanje i to posebno noću”. - Nermin rr. Avdić

Bolest scabies se javlja svake godine. Počínje se javljati u većem omjeru tamo gdje su higijenski uvjeti nešto lošiji, posebno u ruralnim dijelovima, gdje ljudi često nemaju dostupnost tople vode, čak i vode uopće, tako da se broj oboljelth tu nešto poveća.

(2 glasova)