Služba za graditeljstvo i prostorno uređenje Općine Žepče u saradnji s Općinskim načelnikom, protekle sedmice je organizovala inicijativni, informativni sastanak s inženjerima građevine i arhitekture s kojima je razgovarano o prostornom planu i uređenju općine Žepče.

Ovaj sastanak je imao za cilj da struka iznese svoje mišljenje i prijedloge u kojem pravcu i na koji način treba gledati i planirati izgled grada Žepča. Bilo je riječi i o prioritetima na kojima bi se u skorijoj budućnosti moralo raditi upravo zbog dotrajalosti objekata. Radi se o zgradi Osnovne škole „Žepče“ i zgradi Općine. Također, mogućnost uređenja trga ispred „Doma kulture“, kao i izgradnje paralelne ceste s glavnom ulicom (uz željezničku prugu).

„Došli smo do zaključka da je područje našeg grada i općine, prije svega središnji dio, većim dijelom izgrađen i nema slobodnih površina za građenje, te bi se, u budućnosti, prije svega trebalo razmatrati proširenje središta grada, a uvesti reda i u postojeće stanje. Znatniji pomaci nisu mogući, ali je moguće ovoj sredini dati urbaniji pečat“- kazala je za Radio Žepče pomoćnica Općinskog načelnika Službe za graditeljstvo i prostorno uređenje Brigita Lovrić.

Također, istaknuto je da u gradu treba poraditi i na broju parking mjesta, zelenim površinama, pješačkim zonama, biciklističkim stazama, kao i uređenju obale rijeke Bosne i Krajnjače koje se nalaze u središtu grada.

„Sve su ovo dugoročni planovi i pitanja na koja se odgovori ne mogu dati preko noći. Potrebno im je studiozno pristupiti i napraviti nove urbanističke planove. U budućnosti, Žepče planira širenje u polja i tu je također potrebno uraditi prostorno-plansku dokumentaciju. Konstatovano je da se najbolja rješenja mogu dobiti putem javnih konkursa i da bi trebali uvesti takvu praksu. Ova inicijativa je naišla na odobrenje struke koja je jednoglasna kada je u pitanju izgled grada u budućnosti, što ovisi upravo od ovakvih inicijativa koje će se u narednom periodu i realizovati na obostrano zadovoljstvo i struke i građana“, zaključila je pomoćnica Općinskog načelnika Brigita Lovrić.

(0 glasova)