U utorak, 25. februara 2014. godine s početkom u 11,00 sati u sali Općinskog vijeća Žepče održan je sastanak u sklopu projekta „Pristup tržištu malih farmera u Bosni i Hercegovini“ (OXFAM).

Sastanku su prisustvovali projekat menadžer Rasim Tulumović, direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko, kao i predstavnici poljoprivrednih zadruga i udruženja s područja općine Žepče.

Tokom sastanka razmatrane su mogućnosti uključenja zadruga i udruženja u projekat kao i naredni koraci provedbe ovog projekta na području općine Žepče.

Direktorica RAŽ pozdravila je prisutne i podsjetila da ova agencija, kada su u pitanju projekti, stoji na raspolaganju.

OXFAM iz Italije implementira projekat „Pristup tržištu malih farmera“ na području deset općina u BiH (Srebrenica, Bratunac, Rogatica, Goražde, Ustikolina, Foča, Trnovo, Konjic, Nevesinje i Žepče).

„Ovaj projekat finansira IFAD, a implementira se s ciljem poboljšanja ruralnih uslova života na područjima koja se nalaze u nepovoljnom položaju (siromašna područja) i to poboljšanjem isplativosti učešća malih farmera u efikasnim lancima vrijednosti, odnosno povećanjem pristupa unosnim tržištima ciljanih proizvoda malih farmera. Ključno pitanje za postizanje cilja je kako raspodijeliti dostupna sredstva i na koji način ih učiniti efektivnijim. Prilikom raspodjele sredstava moguća su dva pristupa. Prvi je jedinstvena implementacija svake aktivnosti i ispunjenje indikatora čime će projekat biti efikasan. Drugi pristup je sveobuhvatno razumijevanje situacije u lokalnim zajednicama i uklapanje sredstava projekta u postojeći sistem ili pak kreiranje mikrosistema podrške ruralnom razvoju (smanjenju siromaštva). Smatramo da je implementacija projekta, koristeći drugi pristup svrsishodnija i donosi veće efekte“, istakao je Tulumović te dodao da bi ga se moglo valjano primijeniti.

Programi koje finansira IFAD, malim farmerima nastoje omogućiti proizvodnju viška za tržište. IFAD podržava obuke, izgradnju kapaciteta i saradnju s lokalnom zajednicom u cilju boljeg organizovanja njihovog rada. Također, radi i s lokalnim partnerima na poboljšanju infrastrukture i pristupa finansijama malih farmera (aktera u ruralnim područjima).

(1 Glasaj)
Označeno