U toku današnjeg dana pokušali smo ostvariti vezu sa većinom mjesnih zajednica općine Žepče. Kako smo saznali, trenutno su u teškoj situaciji mještani Preka koji su totalno odsječeni, bez telefona, struje, pitke vode, a sa sve manje hrane. Zgrade koje su zahvaćene poplavama, najčešće one na ušću Krajnjače u rijeku Bosnu, su trenutno najveći problem užeg gradskog jezgra.

Stanari su evakuisani iz 2 žepačke zgrade. Dosta privatnih kuća je poplavljeno, a vlasnici su cijeli dan pokušavali da spasu što se spasiti da. Begov Han je pod vodom. Nemamo nekih podrobnijih informacija. Željezno Polje je fizički odsječeno od ostatka općine, a uzrok su sve češći odroni. Nemaju struje, ni telefona i potrebna im je hitna pomoć. Kako smo doznali dva sela su evakuisana.
Želeća je u mraku. U Donjoj Golubinjoj Bosna je dijelom izlila i jedan broj mještana je evakuisan. Slična situacija je i sa Globaricom. Papratnica i Ljubna su izložene velikoj bujici istoimenih potoka, kao i čestih odrona zemljišta. Čak su i neke kuće zahvaćene. I Vitlaci su dijelom odsječeni.
U MZ Lupoglav stanovnišvo kuća bliže bunkeru su još sinoć krenulo sa evakuacijom, danas su skroz potopljene. Najgore je sa donje strane puta, Jurkića kuće su pod vodom. Kuće prema BP Sliško su također ugrožene, a neke su dijelom i zahvaćene. Lupoglavska polja su pod vodom, a zbog ravnog terena voda koja se nakuplja počinje ugrožavati i kuće sa gornje strane puta prema Viništu. Put za Vinište je odsječen kod Bunkera, te se u Vnište ide preko Osove.
Ukoliko neko ima bilo kakvih informacija o ovim i ostalim mjestima, neka nam se javi.

PRATITE UŽIVO DEŠAVANJA U ŽEPČU PUTEM NAŠEG FB PROFILA - KLIKNITE OVDJE

Galerija prebačena na facebook ...

(0 glasova)
Označeno

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba