Sutra prvi dan Ramazanskog bajrama Istaknuto

Na području MIZ Žepče centralna svečanost povodom Ramazanskog bajrama bit će održana u čaršijskoj Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču. Tradicionalno bajram-namazu prethodit će učenje hatma dove pred duše umrlih posebnih žepačkih vakifa, odnosno pred duše njihovim umrlim.

Bajram namaz i bajramsku hudbu u Ferhat-pašinoj džamiji predvodit će glavni imam Medžlisa IZ Žepče Izet ef. Efendić. Osim u centralnoj čaršijskoj Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču, bajram-namaz na području žepačkog Medžlisa klanjat će se još na 15 mjesta, a u samom gradu još i u Prečkoj džamiji.


Drugog dana bajrama, poslije podne-namaza, gornjomahalski šehitluci u Žepču bit će centralno mjesto obilježavanja Dana šehida za područje muftiluka zeničkog.
Također, drugog dana bajrama od 18 sati u Gradskoj kafani Doma kulture bit će upriličen tradicionalni bajramski prijem, a u večernjim satima od 20 sati u kino-sali Doma kulture Žepče biće upriličen bajramski koncert "Nek se zna da Bajram je... ".

Ovom prilikom glavni imam MIZ-e Žepče Izet ef. Efendić svim čitateljima našeg portala islamske vjeroispovijesti čestita nastupajući praznik, Ramazanski bajram, riječima BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.


Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uputio je danas bajramsku poruku – čestitku.

U cjelosti prenosi bajramsku čestitku Reisu-l-uleme:

"U nedjelju sa akšam namazom ispratit ćemo mjesec ramazan. U trideset dana posta trudili smo se da našim ibadetima: namazom, postom, zekatom i sadekatu-l-fitrom, postignemo Allahovu milost i oprost. U vjeri se iznad svega mjeri iskren odnos prema sebi, prema drugima i prema Bogu. Allah savršeno zna sve naše postupke; sve što krijemo i sve što pokazujemo. Postom nas Svevišnji Bog poučava: iskrenosti, strpljivosti, pristojnosti, umjerenosti i, nadasve, skrušenosti. Poslanik, a.s., često je isticao važnost obavljanja namaza, davanja zekata, čistoće tijela, dobrih odnosa među supružnicima i komšijama, te brigu za ljude općenito. Ove pobrojane obaveze čine nam se danas još i aktualnijim. Živimo u uvjetima ozbiljne socijalne krize. Veliki broj naših ljudi ostao je bez ikakvih materijalnih sredstava za život, a mnogi i bez vlastitog doma. Oni su sada ispit naše savjesti. Ne može zajednica biti sigurna ako se u njoj gazi ljudsko dostojanstvo, ugrožavaju životi i imovina ljudi. Braćo i sestre, Sklapajmo prijateljstva gdje god možemo. Zalažimo se za istinu kada god vidimo da se želi naturiti laž. Izbjegavajmo svađe i prepirke o onome u čemu nema koristi, a u čemu je šteta očita. Praštajmo jedni drugima, jer to učvršćuje veze među ljudima i narodima. Svima, muslimanima i muslimankama u domovini Bosni i Hercegovini i Sandžaku, u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i dijaspori, želim sretne i berićetne bajramske dane. Provedimo ih onako kako je to u našoj tradiciji: s porodicom, rodbinom i prijateljima. Bajram šerif mubarek olsun!" - kaže se u bajramskoj poruci Reisu-l-uleme IZ u BiH, Huseina ef. Kavazovića.
ocijeni
(0 glasova)
Zadnji put promjenjen Nedjelja, 27 Juli 2014 17:59
Zepce.Ba - urednik

Tel.: +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

https://www.zepce.ba