Povratničko naselje Preko u Žepču, pretrpjelo je ozbiljne štete u posljednjim bujicama koje su nanijele ogromne količine pijeska i uništile puteve. Predsjednik općinskog odbora SBB-a Žepče, Nedžad Hodžić, smatra da je poplava promijenila prioritete pa će umjesto rekonstrukcije spomenika šehidima, pokušati da preusmjere novac za rekonstrukciju puta.

- Federalno ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe potpisalo je ugovor da se Preku doznači 24.000 KM za rekonstrukciju spomenika. Šta nam vrijedi da ga rekonstruišemo ako nemamo put da dođemo do njega – kaže Hodžić.
Sličnog mišljenja je je i Helmedin Kulašin, predsjednik mjesne zajednice Preko koji je razočaran što je bujica zatrpala spomen obilježje.

- Rekostrukcija spomenika sada je u drugom planu. Važnije je da osposobimo plato i saniramo puteve – kaže Kulašin.

Dvadesetak metara od spomenika je i kuća gluhonijemog Salke Krpića, kome je voda uništila sve u prizemlju kuće. Od namještaja nije ostalo ništa, a još nije ispumpao ni vodu iz objekta u kojem stanuje.Senad Liskovica već treći put sam izbacuje mulj, a najteže mu pada što mu je planinska rijeka jednom već odnijela kravu iz štale.
- Ovaj put sam spasio stoku, a mi povratnici smo prepušteni sami sebi. Nikakve pomoći nema od općine Žepče – kaže Liskovica.I ostale stanovnike naselja Preko zabrinjava ignorantski stav općinskih vlasti jer danima moraju da čekaju bager koji bi im bio od velike pomoći prilikom raščišćavanja terena.

(0 glasova)
Označeno

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba