Jučer, u petak 29.08.2014. godine od 11,00 sati u organizaciji Udruženja „Otvori oči“ iz Sarajeva, a u saradnji sa Fondacijom Heinrich Boll Stiftung BiH, u Žepču je održan okrugli stol na temu „Zakon o zabrani diskriminacije u BiH- položaj osoba starije životne dobi u lokalnim zajednicama Zeničko-dobojskog kantona: Politike, programi i strategije za pozitivne promjene“.

Cilj okruglog stola je otvaranje društvenog i političkog dijaloga o prisutnim praksama ali i mogućim pravcima zajedničkog djelovanja svih aktera društva na suzbijanju diskriminacije u ostvarivanju ljudskih prava osoba starije životne dobi u svjetlu domaćeg zakonodavstva i međunarodnih standarda.

Na samom početku prisutne je pozdravila predsjednica Udruženja "Otvori oči" Živica Abadžić, a moderatorica okruglog stola je bila volonterka Jelena Visković.

O Međunarodnim standardima i domaćem zakonodavstvu za osobe starije životne dobi govorila je Dragica Dragičević, predsjednica Osnovnog suda u Žepču.
Gost predavač je bio Hasim Ahmić, šef Biroa za zapošljavanje Općine Zavidovići, koji je govorio na temu "Politike zapošljavanja osoba iznad 40 godina starosti slučaj Općine Zavidovići".
Direktorica Centra za socijalni rad Maglaj Fatima Ćiceklić također je bila predavač, a prezentovala je "Prakse i politike socijalne zaštite osoba starije životne dobi".
Na temu Međugeneracijske solidarnosti govorio je Dejan Stepanović, predsjednik Komisije za ljudska prava i mlade Općinskog vijeća Visoko.

Temu "Zakon o zabrani diskriminacije u BiH-položaj osoba starije životne dobi u lokalnim zajednicama ZDK nazočnima je približila Berina Bečić, član monitoring tima, osnivačica Udruženja.
Danas održanom okruglom stolu odazvali su se i gosti s područja općine Žepče, Zavidovići, Maglaj, Olovo, Visoko, Kakanj, Vareš, te predstavnici medija.

Evidentno je da je u BiH broj osoba starije životne dobi u porastu i da je tretman ovih osoba potpuno marginaliziran čime je otvoren prostor za različite vrste diskriminacije kojima je izložena ova ranjiva grupa.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Tel.:   +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba