Desetak porodica iz Begovog Hana kod Žepča, sat vremena je u blokadi držalo magistralni put M17, ne dozvoljavajući prolaz ni jednom vozilu. Kažu da su gnjevni na lokalnu vlast i ćutanje bošnjačih stranaka koje participiraju u OV Žepče.

-Ovo je samo upozorenje jer niko ništa nije uradio da se saniraju štete od majskih poplava. Šestočlana porodica Esme Kadić živi u memljivim podrumskim prostorijama. Bukvalno nemaju gdje da spavaju. To je žalosno – kaže Lejla Beganović, jedna od učesnica protesta.

Ona i njen muž Elvir Beganović pretrpjeli su velike štete, a kamion sa pijeskom je stigao tek poslije večerašnjih protesta. Insistiraju da ih općinski načelnik Mato Zovko primi makar na polusatni razgovor.

U Begovom Hanu su najveću štetu od poplava imali Samir Merdžanić, Jovo Stanković, Safo i Adnan Pivić te porodice Berbić. Prijete da će podnijeti tužbu protiv Agencije „Sliv rijeke Save“ koja je političkim vezama izdala odobrenje jednom privatnom preduzeću da uredi obalnu utvrdu prema rijeci Bosni i Pepelarskoj rijeci. Neadekvatnim inžinjerskim rješenjima, ta utvrda je u poplavama pukla i nanijela ogromnu štetu stanovnicima Begovog Hana.

Jedan od onih koji nije želio ni da prijavi štetu je Narcis Drocić koji smatra da od ovih poplava mnogi nastoje da ostvare politički profit.

-Cjelokupni odnosi pokazuju nemoć Bošnjaka da svoje potrebe nametnu kao prioritet rješavanja čak i u elementarnim nepogodama. Stanje u Žepču se u najblažem može opisati kao haotično – kaže Narcis Drocić iz Begovog Hana.

(0 glasova)