Danas, u subotu 20.12.2014. godine, u žepačkom naselju Briješće (iznad željezničke stanice) prisustvovali smo svečanoj promopredaji dvije novoizgrađene kuće porodicama stradalim u majskim poplavama. Radi se o porodicama Zulfe Zvekića i Refika Zvekića.

Kuće su izgrađene zahvaljujući dobrim ljudima iz Nevladinog humanitarnog udruženja "Oslonac" iz Tešnja koji su obezbijedili novac za izgradnju.

Udruženje "Oslonac" egzistira od 2006. godine, a osnovni mu je zadatak stambeno zbrinjavanje socijalno-ugroženih osoba i porodica. Do ovog momenta, "Oslonac" je izgradio 35 kuća na području općine Tešanj, te ove dvije na prostoru općine Žepče.

Moramo napomenuti da je Općina Žepče obezbijedila novac za kupovinu zemljišta, kao i svu potrebnu dokumentaciju za igradnju. Izvođač radova je bila firma "HUNES-gradnja" iz Žepča.

-"Zulfo i Refik Zvekić su prvi koji su na neki način pomogli u rješavanju pitanja i zemljišta i izgradnje kuća, te sami pronašli donatora i izgradili kuće. Ja im osobno čestitam kad su došli na ideju da im zajedno sa Općinom rješavamo i sufinansiramo zemljište, kao i na tome da su sami pronašli donatora i samim tim prvi priveli kraju izgradnju kuća", između ostalog rekao je načelnik Općine Žepče Mato Zovko.

Pored ovih, u toku su završni radovi na još 21 kući koje se grade za stanovnike poplavljenih područja, a čiji objekti su pretrpjeli totalnu štetu.

-"Sa švicarskim Caritas-om potpisali smo memorandum za izdranju još 30 kuća, a također je TIKA izrazila svoju želju da gradi kuće, tako da što se tiče donatora i spremnih parcela mi smo to sve hvala Bogu riješili", sa zadovoljstvom za naš portal ističe načelnik Zovko.

U nepogodama koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu u maju, avgustu i septembru 2014. godine na području općine Žepče ukupno je uništeno oko 90 stambenih jedinica, dok je između 30 i 40 kuća u neposrednoj blizini klizišta.

-"Vidjet ćemo da li ćemo sanirati klizišta, ili praviti kuće na novim lokacijama, ovisno šta će biti jeftinije", rekao je danas predsjedavajući OV-a Žepče Muhamed Jusufović.

Ovom prilikom Jusufović se zahvalio NHU-u "Oslonac" iz Tešnja na pomoći u izgradnji dvije stambene jedinice.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba