U posljednjih deset dana na prostoru opštine Žepče pokrenuta su nova i reaktivirana brojna stara klizišta. Trenutno najviše problema imaju mještani Gornje Orahovice, kojima je klizište presjeklo putnu komunikaciju sa ostatkom opštine.

Kako nam pričaju mještani Gornje Orahovice, u selu imaju jednu nepokretnu osobu i dosta starih i iznemoglih osoba. U slučaju nužde, bolesti i sl., nisu u mogućnosti doći ni do Hitne pomoći. Trenutno najviše problema imaju sa nedostatkom stočne hrane, koju ne mogu nabaviti bez putne komunikacije.

I u Preku u blizini stare stočne pijace je posljednjih dana pokrenuto klizište. U potencijalnoj opasnosti je 6-7 domaćinstava koja se nalaze u blizini.

U selu Orčevići u Željeznom Polju klizište je blokiralo lokalni seoski put i primoralo stanovništvo da koristi alternativni putni pravac kako bi došlo do svojih kuća. Posljednje registrovano klizište pokrenuto je jučer (četvrtak 12.0) u selu Grablje u Željeznom Polju  koje je ugrozilo četiri porodične kuće.  Zbog klizišta iseljena je porodica Sabahudina Hibovići i porodice Hasana, Ahmeta i Huseina Husičića. 

Prema riječima Josipa Širića iz Civilne zaštite Žepče  klizište u Grabljama je poprilično veliko i ima tendenciju uslijed obilnijih kiša i naglog otapanja snijega da se proširi.

Kako kaže Širić porodica Hibović odselila je kod rodbine u Zavidoviće, dok su Husičići iz predostrožnosti smješteni kod rodbine u selu.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba