U četvrtak 12.02.2015. godine sa početkom u 11 00 sati u Sali OV Žepča Udruga za održiv razvoj UzoR Žepče prezentirala je projekat pod nazivom  „Zajedno za održiv razvoj ruralnih područja“, a koji se se realizira u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije IV – LOD IV“ kojeg finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoc (IPA) u iznosu od  2 miliona eura.

Na prezentaciji projekta prisustvovali su predstavnici zakonodavne i izvršene vlasti, a između ostalog i predsjedavajući Općinskog vijeća Žepča gospodin Muhamed Jusufović, pomoćnik načelnika Općine Žepče Ilija Barešić, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Zoran Marinović, predsjednici mjesnih zajednica Goliješnica, Gornja i Donja Ozimice, Papratnica, Bljuva, Ciglana, Hrastuša, Orahovica, Preko, Gornja Lovnica, Želeća, Rakovica, te predstavnici medija.

Tokom prezentacije projekta predsjednik Udruge Dragan Janko istakao je da se projektom želi unaprijediti međusobna komunikacija između građana, Vijeća mjesnih zajednica i lokalne vlasti, što će poboljšati informiranost građana, a time i aktivnije sudjelovanje građana u procesu donošenja odluka.  

-"Kroz realizaciju aktivnosti nastojat ćemo adresirati problem nerazvijenih kapaciteta mjesnih zajednica za dinamičan i održiv rad, pomoći uključivanju članova zajednice posebno marginaliziranih skupina kao što su žene i mladi u procese donošenja odluka i provođenja aktivnosti na lokalnom razvoju"- rekao je izmeđuostalog predsjednik UzoR-a Dragan Janko.

Kroz ovaj projekat provest će se edukacije koje će pomoći aktuelnim i potencijalnim članovima Vijeća MZ da efikasno rade na razvoju mjesnih zajednica, postaviti oglasne ploče u predmetnim mjesnim zajednicama, provesti istraživanje javnosti, opremiti mjesne zajednice uredskim materijalom, kao i mnoge druge planirane aktivnosti koje su definirane projektnim prijedlogom.

(0 glasova)
Označeno

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba