Načelnik Općine Žepče Mato Zovko u utorak 26.05.2015. godine je učestvovao na Trećem jadranskom kongresu u Neumu, na kome su političari i gospodarstvenici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Srbije sagledali uslove poslovanja u Jugoistočnoj Evropi i mogućnosti za regionalnu saradnju u oblasti podsticanja ekonomskog razvoja i novih investicija.

Kongres su organizovali Regionalno vijeće za povoljno poslovno okruženje i Otvoreni regionalni fond za modernizaciju općinskih usluga Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju, a otvorio ga je zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mato Franjičević, ističući da je Jadranski kongres izuzetna prilika da se ljudima u četiri regionalne zemlje osigura bolji život.

"Da na regionalnom nivou djelujemo integrirajuće prisiljava nas činjenica da smo zainteresovani za ulazak u Evropsku uniju, odnosno da budemo usklađeni zbog EU standarda", rekao je Franjičević.

Na ovom kongresu su proglašene najbolje općine i gradovi za investiranje u regiji - dobitnici međunarodnog Certifikata o povoljnom poslovnom okruženju (BFC SEE).

"Jedinstven program certificiranja naišao je na dobar prijem u oba entiteta u BiH, te je od 79 lokalnih uprava u Federaciji BiH programu pristupilo njih 11 od 2012. do 2015. godine", rekao je, u ime Vlade Federacije BiH, federalni ministar pravde Mato Jozić.

Na putu do certifikata općine trebaju ispuniti 12 kriterija i više od 80 podkriterija koji podrazumijevaju unapređenje procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih gospodarstvenicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.

Općina Žepče također je pristupila programu BFC certifikacije koji je pokrenut u BiH prošle godine sa ciljem da se poboljša okruženje za strana i domaća ulaganja. Prvi izvještaj evaluatora za općinu Žepče ocijenjen je zadovoljavajuće, te se užurbano radi na ispunjenju svih postavljenih kriterija i podkriterija.

Procesom pripreme za certifikaciju općine Žepče rukovodi Razvojna agencija Žepče, koja zajedno sa općinskom administracijom nastoji što prije provesti sve potrebne aktivnosti na prilagođavanju općinskih dokumenata i procedura sa evropskim standardima koji su definsani BFC certifikatom.

Projekat BFC certifikacije realizuje Mreža za povoljno poslovno okruženje Federacije Bosne i Hercegovine, uz podršku Njemačke agencije za međunarodnu saradnju (GIZ), kroz projekat Otvoreni regionalni fond za modernizaciju općinskih usluga u Jugoistočnoj Evropi i Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

Program Certifikacije općina sa povoljnim poslovnim okruženjem je osmislila i pokrenula Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj NALED u Srbiji 2007. godine. Prije dvije godine projekat je proširen na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju.

Do danas je 10 općina/gradova dobilo certifikat, a to su: Bjelovar, Ivanec, Sanski Most, Prijedor, Ruma, Pirot, Stara Pazova, Leskovac, Veles i Strumica. Osim Banjoj Luci, ovaj certifikat uručen je i Pančevu, čime je završen 3. Jadranski kongres u Neumu.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba