Počeli upisi u školama u općini Žepče - Mali interes za zanate

Srednje škole u općini Žepče započele su sa upisom nove generacije učenika. Srednja mješovita škola Žepče u kojoj se nastava izvodi i po bosanskom i hrvatskom nastavnom planu i programu okončala je upis po bosanskom nastavnom planu i programu za četvrti stepen, dok upis za treći stepen traje do 30. juna. U prvom roku upisano je 111 učenika, od čega 86 za četverogodišnje i 25 za trogodišnje školovanje.

Svršeni osnovci najviše su zainteresovani za tehnička zvanja, pa su u prvom upisnom roku već popunjena odjeljenja tekstilnih, saobraćajnih tehničara i odjeljenje gimnazije, dok je nešto lošiji interes iskazan za ekonomske tehničare i zanimanja za frizere, bravare, plinske vodoinstalatere.

Od trogodišnjih zanimanja po bosanskom nastavnom planu i programu mjesta nema jedino u odjeljenju vozača motornih vozila, koje je popunjeno sedam dana prije završetka upisnog roka.

Po hrvatskom nastavnom planu i programu upis u Srednju mješovitu školu počeo je u 22. juna i za četverogodišnji stepen trajat će sedam dana, a za trogodišnji sedmicu duže. U ponudi se nalaze zvanja tehničara cestovnog prometa, građevinskog i šumarskog tehničara, a od zanimanja u ponudi su konobar, kuhar, krojač i šivač.

Također, započeo je upis i u srednje škole Katoličkog školskog centra „Don Bosco“, koji će za četverogodišnje škole trajati do 30. juna, a za trogodišnje do 7. jula.

Drugi upisni rok u obje srednje škole bit će od 17. do 31. avgusta.

ocijeni
(0 glasova)
Zadnji put promjenjen Subota, 27 Juni 2015 19:29
Zepce.Ba - urednik

Tel.: +387 61 189 865

Email: zepce @ zepce.ba

https://www.zepce.ba