Nakon gostovanja članova kulturno-umjetničkog društva "Slovo o Žepču" u maju ove godine u Turskoj na 1. Balkanskom festivalu mladih koji se održao u Istanbulu, Bursi i Izmiru, 28 članica i članova Udruženja Bošnjaka Izmir iz Izmira i Udruženja balkanskih Žena Bursa iz Turske, posjetili su Žepče.

Gosti iz Turske, predvođeni Hamzom Yavuzom i Hayriye-hanum Kosova, u sklopu petodnevnog obilaska bosanskih kulturno-historijskih znamenitosti, danas, u subotu 24.10.2015. godine, posjetili su i naš grad.

Kao domaćini, goste su ispred zgrade žepačke Općine dočekali članovi KUD-a "Slovo o Žepču", predsjedavajući OV Žepče Muhamed Jusufović, gl. imam MIZ-e Žepče Izet-ef. Efendić, ministar u Ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica ZDK-a Nurđehan Šahinović, predsjednik IO MIZ-e Žepče Armin Beća, predsjednik OO SDA Žepče Ćazim Huskić, kao i mnogobrojni građani Žepča.

Današnja posjeta je započela obilaskom novoizgrađene Ali-begove džamije, gdje je gl. imam Izet-ef. Efendić svim prisutnim održao jedan kratki čas vezan za historiju ove džamije u periodu od njenog nastanka, pa sve do danas.

Nakon toga, gosti su se uz kafu i piće odmorili u restoranu Mala Trzna, nakon čega su posjetili Šehidsko mezarje Gornja Mahala, kao i Spomen kuću žepačkih šehida.
Polaganjem cvijeća na centralnom šehidskom mezarju, te učenjem fatihe, gosti su odali počast svim stradalim Žepčacima i Žepčankama tokom proteklog rata.

Današnja posjeta završena je obilaskom Ferhat-pašine džamije i ručkom u restoranu Mala Trzna, gdje su prisutne kratkim govorom dobrodošlice pozdravili, u ime organizatora dočeka Zemira Mujičić, ministar Nurđehan Šahinović, predsjedavajući OV Žepče Muhamed Jusufović i glavni imam Izet-ef. Efendić, a u ime gostiju, na dobrodošlici se zahvalio predsjednik Udruženja Bošnjaka Izmir iz Izmira, Hamza Yavuz.

Ovom prilikom, gostima su uručeni i simbolični pokloni, kao uspomena na ovu posjetu.

Pokrovitelji ovog današnjeg događaja bili su načelnik Općine Žepče, Mato Zovko, predsjedavajući OV Žepče, Muhamed Jusufović, MIZ Žepče i KUD "Slovo o Žepču.

Članovi i članice ova dva turska udruženja, osim Žepča, u petodnevnom obilasku gradova i znamenitosti Bosne i Hercegovine, posjetit će Zavidoviće, Sarajevo, Jajce, Srebrenicu i Mostar.

(0 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba