Katolički školski centar “Don Bosco” Žepče obilježio je dan škole i ujedno 20. godišnjicu djelovanja salezijanaca u Žepču. Svečanom programu, koji je upriličen u prostorijama škole, prethodilo je euharistijsko slavlje u župnoj crkvi svetog Ante Padovanskog u Žepču koje je predvodio msgr. Pero Sudar, uz koncelebraciju brojnih svećenika Žepačkog dekanata.

Mons. Sudar je naglasio važnost odgoja mladih u današnjem društvu koje je opterećeno izazovima današnjice, gdje se mladi nalaze pred brojnim preprekama u svom duhovnom rastu i razvoju.

Akademija

Istaknuo je vrijednosti don Bosca kojeg je Papa Ivan Pavao II. proglasio 1988. Ocem i učiteljem mladeži, a njegov preventivni sustav ponudio je Crkvi kao odgojnu metodu. - Don Bosco je u svakom čovjeku vidio dušu kojoj se treba posvetiti i o njoj skrbiti i želim da don Bosco nikada ne napusti mlade općine Žepče i BiH. Trebalo mu je dugo kako bi došao, a sada kada je tu, neka ostane s nama zauvijek, poručio je msgr. Sudar. U obraćanju na Akademiji, u povodu obilježavanja dana škole, msgr. Sudar se obratio braći salezijancima i zamolio ih da nastave brinuti o mladosti i učiti ih da cijene svoj i život onih koji su im podarili život te da ih potiču da svoje znanje ugrade u izgradnju općine Žepče i BiH kao i da nikada ne požele otići iz nje. Izrazio je zadovoljstvo što je pozvan svjedočiti ljubavi don Bosca među mladima i čestitao učeniku trećeg razreda Opće gimnazije KŠC “Don Bosco” Žepče, Dubravku Tomiću, na nagradi koju mu je dodijelilo Pedagoško vijeće katoličkih školskih centara u BiH za uspjeh u školi i izvannastavnim aktivnostima te za uzorno vladanje. Ravnatelj KŠC don Milan Ivančević čestitao je učenicima i profesorima dan škole i 20. obljetnicu rada i djelovanja sljedbenika don Bosca.

Bogat program

Naglasio je kako je najveća vrijednost koju ovakve škole zagovaraju upravo mladi čovjek kojeg treba nadahnuti brojnim vrijednostima, a jedna od njih je i evanđeoska vrijednost koju je zagovarao utemeljitelj don Bosco. Škola želi odgojiti nastojeći pomoći svakom učeniku kako bi postigao humanističku i opću izobrazbu te bio otvoren društvenim potrebama kao i kršćanski zrela i slobodna osoba. Najveći ponos salezijanaca su generacije učenika koje su se školovale u KŠC, od kojih su njih 17 profesori i predaju u školi koju su pohađali, a 5 bivših učenika odazvalo se pozivu don Bosca i nastavilo djelovati u salezijanskom redu. U zabavnom dijelu su sudjelovali brojni učenici koji su u kolažnom programu izveli recital posvećen don Boscu te podsjetili na dan dolaska salezijanaca. Sudjelovali su članovi školskog zbora “Dominks” pod ravnanjem sestre Blanke Jeličić te članice folklorne sekcije “Don Bosco” Žepče. Brojni uzvanici su imali prigodu pogledati izložbu fotografija iz života i rada učenika i profesora KŠC. Godine 1994. je Hrvatska salezijanska provincija prihvatila poziv Ordinarijata Vrhbosanske nadbiskupije i općinskih vlasti Žepča da preuzme brigu oko izgradnje i vođenja Katoličkog školskog centra u Žepču. Samo godinu dana poslije prvi salezijanci dolaze u Žepče i uključuju se u odgojno-obrazovni rad u srednjoj školi. Godine 1997. položen je kamen temeljac za izgradnju KŠC, a zemljište za izgradnju Centra površine 70.000 m2 darovala je općina Žepče. Dvije godine poslije započinje s radom Tehničko-obrtnička škola s prva 72 učenika, a 2000. započinje s radom i Opća gimnazija. Godine 2003. izgrađena je upravna zgrada i prostori za salezijansku zajednicu, a 2004. započinje izgradnja nove školske radionice. KŠC je dio mreže katoličkih škola u BiH čiji je promicatelj msgr. Pero Sudar, pomoćni biskup Vrhbosanske nadbiskupije. Centar danas ima dvije SŠ, Opću gimnaziju (198 učenika) i Tehničko-obrtničku školu (272 učenika) s ukupno 60 djelatnika.

(B.Janko/Večernji)

(1 Glasaj)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba