Preko 400 radnika “Krivaje Mobel“ i demobilisanih boraca blokiralo je magistralni put M-17 u mjestu Papratnica kod Žepča. Do blokade puta došlo je jer, kako kažu, niko od nadležni iz federalne i kantonalne vlade nije reagovao po pitanju nastavka procedure oko preuzimanja preduzeća, javlja Anadolu Agency (AA).

Radnicima koji od novembra prošle godine nemaju nikakva primanja nije isplaćena ni obećana finansijska pomoć u iznosu od po 200 KM, a popis imovine preduzeća još uvijek nije izvršen.

Iako je od raskida kupoprodajnog ugovora sa ortačkom grupom prošlo 15 dana niko od nadležnih nije se oglasio o nastavku procedure oko preuzimanja preduzeća. Radnici zahtijevaju da da im se uplati zdravstveno osiguranje kao i isplatu zaostalih plaća.

Predsjednik Sindikata radnika “Krivaje Mobel” Besim Hasić, kazao je kako su radnici sve do sada imali strpljenja.

“Tražili smo od Vlade ZDK jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od po 200 KM, ali smo dobili odgovor da Vlada na raspolaganju ima samo 15.000 KM koje bi mogla staviti na raspolaganje Sindikatu. Do sada smo imali mnogo strpljena a oni to negiraju, siguran sam da ćemo ovaj put istrajati u svojim namjerama. Poručujem im da ovaj put ne mogu garantovati smirenost i strpljenje ogorčenih radnika”, kazao je Hasić.

Radnici su poručili da će blokada trajati sve dok se ne počnu riješavati, a podršku u današnjoj blokadi dali su i demobilisani borci. Blokirali su i alternativni put tako da je došlo do poptunog kolapsa u saobraćaju.

Krivaja je nekada upošljavala 14.000 radnika i koštala blizu 165 miliona KM. Prodata je za osam miliona, a sada upošljava blizu 800 radnika.

(2 glasova)

Autor teksta

Zepce.Ba

Email: zepce @ zepce.ba

Web stranica: https://www.zepce.ba